Slovenské banky nezaháľajú a nasledujú svetové trendy

  • Banky na Slovensku sa snažia držať krok s dobou.
  • Najviac inovácií implementujú v rámci komunikácie.
Ekonomika Banky na Slovensku nasledujú trendy v technológiách
Banky na Slovensku nasledujú trendy v technológiách. Zdroj: shutterstock.com/insta_photos
BITmarketsBITmarkets

Trend na slovenskom bankovom trhu v súčasnosti predstavuje využívanie umelej inteligencie (AI) a digitálnych riešení. Banky zároveň reagujú na zvýšený dopyt po ekologicky a spoločensky zodpovedných riešeniach.

To celé vyplýva z analýzy Bankový prehľad 2024 od technologickej spoločnosti Softec, o ktorej informuje TASR.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Banky idú s dobou

Podľa analýzy inštitúcie používajú neurónové siete a veľké jazykové modely na rozšírenie pôsobnosti chatbotov a zlepšenie zákazníckej podpory.

Umelá inteligencia tiež asistuje pri výbere nových zamestnancov a testovaní pripravovaných riešení,” povedal riaditeľ divízie telekomunikácií a bankových systémov spoločnosti Martin Petriščák. Vlani AI využívalo asi 20 % trhu, takže priestor na rozvoj je ešte veľký.

Banky inovujú postupy

Digitalizácia podľa analýzy tvorí až 30 % komunikácie bánk. Digitálnu integráciu využíva 70 % bánk. Tieto nástroje slúžia napríklad na overenie identity a podpisovanie dokumentov.

Banky tiež digitalizujú platobné karty, čím zvyšujú bezpečnosť a zabraňujú strate kariet,” uviedla technologická spoločnosť.

Medzi najčastejšie komunikované témy, ktoré priamo nesúvisia s digitalizáciou, patrí zavádzanie štandardov týkajúcich sa ekológie, udržateľnosti, sociálnej a korporátnej zodpovednosti (ESG). Petriščák predpokladá, že v blízkej budúcnosti bude týchto tém pribúdať.

Technológia nahrádza ľudí

Podľa analýzy banky využívajú digitalizáciu aj na zefektívňovanie vlastnej prevádzky. Robotizujú rutinné činnosti a používajú menej papiera. Technológia tiež nahrádza ľudskú prácu.

V minulosti bolo bežné, že každý úver manuálne posudzoval rizikový manažér banky. V súčasnosti dokážu až 70 % úverových prípadov posudzovať automatické systémy. Finančné inštitúcie sú tiež schopné automaticky posudzovať rizikový profil klienta,” vysvetlila spoločnosť.

Podľa analýzy je nevyhnutná aj kyberbezpečnosť, keďže počet útokov na banky neustále rastie. V budúcnosti budú preto zvyšovať investície do digitálnej bezpečnosti. Viac peňazí pôjde najmä do penetračných testov, ale aj do zvýšenia bezpečnosti dát.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: