Sumy stravného sa čoskoro zvýšia. Takto budú vyzerať nové príspevky

  • Ovplyvní to aj minimálnu hodnotu stravnej poukážky pre zamestnancov.
  • Ceny jedál vzrástli o 5,3 % oproti poslednému obdobiu.
Ekonomika Sumy stravného sa čoskoro zvýšia
Sumy stravného sa čoskoro zvýšia. Zdroj: Shutterstock.com/SeventyFour, Michael Derrer Fuchs
BITmarketsBITmarkets

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zvýši od 1. septembra sumy stravného pre zamestnancov pri pracovných cestách.

Ovplyvní to aj minimálnu hodnotu stravnej poukážky pre zamestnancov, ktorá vzrastie z doterajších 5,85 eura na 6,23 eura. V piatok o tom informovalo tlačové oddelenie MPSVR.

Ceny sa zvýšili

V apríli 2024 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní hodnotu 105,3. To znamená, že ceny jedál vzrástli o 5,3 % oproti poslednému obdobiu, ktoré bolo použité na určenie sumy stravného. Táto situácia spĺňa podmienku na zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách podľa zákona o cestovných náhradách,” uviedol rezort práce.

Novým opatrením MPSVR sa suma stravného zvýši o 50 centov z doterajších 7,80 eura na 8,30 eura, a to pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste 5 až 12 hodín. V prípade 12 až 18 hodín pôjde o nárast príspevku o 70 centov z 11,60 eura na 12,30 eura. Pri pracovnej ceste nad 18 hodín ide o zvýšenie až o jedno euro na 18,40 eura.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní 5 až 12 hodín. Pri sume stravného 8,30 eura bude teda minimálna hodnota stravovacej poukážky 6,23 eura,” priblížil rezort.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: