Ak cestujete do Chorvátska, pozor. V krajine pre požiare zatvárajú cesty

  • Obrovské požiare aktuálne trápia viaceré európske krajiny.
  • Veľmi zle je na tom Chorvátsko, kde v dôsledku ohňov musia zatvárať cesty.
Novinky Ak cestujete do Chorvátska, pozor
Ak cestujete do Chorvátska, pozor. Zdroj: Shutterstock.com/PrimeStockPhoto, Toa55
BITmarketsBITmarkets

V troch oblastiach chorvátskeho regiónu Dalmácia hasiči za pomoci armády bojujú s rozsiahlymi požiarmi. Úsilie komplikuje silný a premenlivý nárazový vietor, píše portál Teraz.sk.

Podľa informácií požiare vypukli v okolí Šibeniku, Zadaru a Makarskej, ktoré sú obľúbenými letoviskami pri Jadranskom mori.

Zničené lesy

Najvážnejšia situácia je v oblasti okolo mestečka Skradin, ktoré sa nachádza blízko Šibeniku. Požiar, ktorý začal v utorok ráno, do večera zničil 500 hektárov polí a lesov.

Veliteľ tamojšieho hasičského zboru Darko Dukič uviedol, že najväčšou komplikáciou pre hasičov je kopcovitý terén, ktorý je náročný. V dôsledku množstva dymu sa taktiež nedalo istý čas hasiť zo vzduchu. Z oblasti sa ozývali aj výbuchy munície z obdobia vojny v 90. rokoch. Pyrotechnici už zneškodnili niekoľko nájdených výbušnín.

Ďalší požiar vypukol aj pri meste Tučepi, ktoré sa nachádza neďaleko Makarskej. Ide o požiar, ktorý sa šíri veľmi rýchlo, v dôsledku čoho je situácia nesmierne vážna. To dokazuje aj fakt, že niektoré okolité dediny pokrýval popol.

Požiar sa rozšíril aj do prírodného parku Biokovo, ktorý je medzi turistami nesmierne obľúbený. Tento požiar sa snažilo zlikvidovať viac ako 200 hasičov, pričom miestne úrady museli obyvateľov varovať, že môže dôjsť k evakuácii z oblastí, ktoré požiar ohrozil.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Uzavreté cesty

Pri požiari v obci Smokvica neďaleko Zadaru museli pristúpiť dokonca k nasadeniu pozemných jednotiek chorvátskej armády. Potvrdilo to chorvátske ministerstvo obrany s tým, že tieto jednotky boli nasadené prvýkrát v tejto sezóne.

Okrem toho, že požiare zasahujú domácich, obmedzujú tiež turistov. Niektoré cesty medzi Zadarom a Makarskou sú totiž neprejazdné. Polícia teda žiada vodičov, aby cestovali cez obchádzky. Vodiči by zároveň mali jazdiť opatrne, čo platí obzvlášť pri oblastiach, ktoré ohrozuje požiar.

Požiare trápia aj Španielsko

Chorvátsko nie je jedinou krajinou, ktorá má problémy s vysokými teplotami spôsobujúcimi obrovské požiare. Medzi tieto krajiny patrí aj Španielsko, kde sa stovky hasičov venovali haseniu dvoch lesných požiarov. Tie zasiahli východ krajiny.

Požiar v Benasau v regióne Valencia na východe Španielska prinútil záchranné služby preventívne evakuovať niekoľko stoviek obyvateľov z ich domovov. Podľa hasičov sa tento požiar po celonočnom úsilí vyvíja priaznivo.

Ďalší požiar v provincii Cuenca, ktorá sa nachádza viac vo vnútrozemí, spálil od utorka viac ako 1 500 hektárov porastu.

Oba požiare boli klasifikované ako vážne.

Meteorologická služba AEMET oznámila, že observatórium Barcelona-Fabra v Katalánsku zaznamenalo v utorok 30. júla rekordnú teplotu 40 stupňov Celzia, čím prekonalo predchádzajúci rekord 39,8 stupňov Celzia z júla 1982. Toto je už tretia vlna horúčav v Španielsku za posledné dva týždne.

Práve zvyšovanie globálnych teplôt v dôsledku klimatických zmien je dôvodom, prečo je v tomto ročnom období vo svete čoraz viac požiarov.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Teraz.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.