Ceny pohonných látok môžu opäť vystreliť, varuje analytik

  • Slováci tankujú za nižšie ceny už pár týždňov.
  • To sa čoskoro zmení.
  • Ceny pôjdu opäť nahor.
Ekonomika Ceny pohonných hmôt porastú
Ceny pohonných hmôt porastú. Zdroj: shutterstock.com/Katrin Primak
BITmarkets BITmarkets

Ceny pohonných látok na Slovensku klesli na najnižšiu úroveň za posledných päť týždňov, pričom sú o približne desať centov nižšie oproti tohtoročnému maximu, píše TASR.

Dlho to nevydrží

V medzinárodnom porovnaní sú ceny nafty a benzínu v SR nižšie o sedem centov v porovnaní s priemerom Európskej únie (EÚ). V budúcnosti sa však očakáva ich opätovný rast, predpokladá makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Ceny na čerpačkách pôjdu hore

Objem dodávok ropy na svetový trh bude pravdepodobne jemne rásť, otázkou je však ďalší postup krajín OPEC+, ktoré upravujú objem ťažby podľa potreby a žiadaného vývoja cien. Môžeme preto očakávať, že ceny ropy budú výhľadovo skôr rásť, a to mierne potlačí aj ceny na čerpacích staniciach. Nesmieme však zabudnúť, že do hry budú ešte bezpochyby vstupovať aj početné nepredvídateľné krátkodobé faktory.

Odborník očakáva rast dopytu po rope zapríčinený najmä oživením aktivity v priemysle v celosvetovom meradle.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Jej celková ponuka by mala z dôvodu možného znižovania ťažby a absencie väčších projektov na ťažbu z nových zdrojov rásť len pomaly. To by malo v kombinácii s predpokladaným rýchlejšie rastúcim dopytom a pretrvávajúcim geopolitickým napätím viesť k zvýšeniu cien tejto komodity.

Cenu ovplyvňujú rôzne faktory

Cenové hodnoty pohonných látok výrazne ovplyvňuje aj daňové zaťaženie, medzi ktoré patrí spotrebná daň z minerálnych olejov a daň z pridanej hodnoty, pripomenul Horňák. Podiel daní tak podľa neho tvorí v konečnom dôsledku viac ako polovicu ceny benzínu a viac ako 40 % ceny nafty.

Okrem toho sem vstupuje aj kurz eurodolára, keďže ide o menu najčastejšie používanú na platenie v medzinárodnom styku,” priblížil analytik.

V prípade cien ropy Brent na úrovni 100 dolárov za barel a kurzu na úrovni 1,1 USD/EUR môžu byť ceny na čerpacích staniciach podľa Horňáka vyššie o zhruba 10 centov na liter. Ceny benzínu by sa tak mohli posunúť blízko k 1,7 eura a nafty tesne nad 1,6 eura za liter.

Ide však o dlhodobejší výhľad, berúci do úvahy aktuálne štrukturálne okolnosti. Mimoriadne nepredvídateľné faktory, ako napríklad politické tenzie, lokálne konflikty a prírodné katastrofy, môžu, prirodzene, priniesť aj iné významné vplyvy na ceny.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: