Odovzdajte svoj vodičák a cestujte zadarmo. Európska krajina prišla so zaujímavou novinkou

  • Zriekli by ste sa svojho vodičského preukazu za bezplatný lístok na vlak či autobus?
  • Pozrite sa, v ktorej krajine máte takúto možnosť.
Off topic Odovzdajte svoj vodičák a cestujte zadarmo
Odovzdajte svoj vodičák a cestujte zadarmo. Zdroj: Shutterstock.com/Maria_Usp, ronstik
BITmarkets BITmarkets

Bezplatný lístok na vlak alebo inú verejnú dopravu výmenou za váš vodičský preukaz? Nie, toto nie je výmysel, ale iniciatíva, ktorá prebieha v niekoľkých nemeckých mestách.

Ako uvádza portál Topspeed.sk, niekto to označuje za kontroverzné, iní nápad oceňujú ako skvelého pomocníka pri ochrane životného prostredia.

Je to spravodlivé?

Pri týchto ponukách sa vždy objavuje otázka ich spravodlivosti, keďže niektorí ľudia sa môžu vzdať auta kedykoľvek, zatiaľ čo iní sú naň nevyhnutne odkázaní a nemajú inú možnosť cestovania.

Deutschlandticket umožňuje používanie regionálnej a mestskej verejnej dopravy po celom Nemecku s jediným lístkom. Zvyčajne stojí 49 eur mesačne a zahŕňa neobmedzený počet jázd autobusmi a vlakmi v rámci krajiny. Platí to však len v prípade, že tieto dopravné spojenia sú zahrnuté v sieti Deutschlandticket. Lístok sa nevzťahuje na najrýchlejšie vlaky Deutsche Bahn.

Tieto lístky nie sú určené iba pre Nemcov – kúpiť si ich môžu aj ľudia, ktorí v krajine nemajú trvalý pobyt. Ak sa teda chystáte do Nemecka, zistite si, či sa vám tento lístok oplatí. Zrušiť ho následne môžete na mesačnej báze.

Niektorí Nemci môžu tento lístok dostať úplne zadarmo, a to dokonca na celý rok. Má to však jeden obrovský háčik: Lístok dostanú, ak sa vzdajú svojho vodičského preukazu. Takúto možnosť majú napríklad vo viacerých mestách v Severnom Porýní-Vestfálsku.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Oplatí sa to?

Ako dlho vám bude Deutschlandticket platiť bezplatne po odovzdaní vodičského preukazu a strate možnosti šoférovať auto? To sa líši podľa mesta. Napríklad v Dortmunde je platnosť len dva mesiace. V Bonne, bývalom hlavnom meste Nemecka, je takáto ponuka na šesť mesiacov, no iba pre ľudí starších ako 60 rokov. V okrese Kleve sú štedrejší – túto možnosť tu ponúkajú až na jeden rok.

Ponuku využilo už viac ako 200 ľudí, väčšinou ide o ženy nad 65 rokov. Je však otázne, do akej miery sa aktívni vodiči dobrovoľne vzdávajú svojich vodičských preukazov a v akých prípadoch ide o osoby, ktoré by už aj tak reálne nešoférovali, a teda len využili promo akciu. V druhom prípade sa totiž ťažko hovorí o skutočnej podpore verejnej dopravy na úkor osobných áut.

Nemeckých úradníkov to zjavne neodrádza – podobné kampane sú rozšírené aj v ďalších samosprávach. Napríklad okres Rhein-Erft spustí svoju iniciatívu v septembri: Ktokoľvek nad 60 rokov, kto sa vzdá svojho vodičského preukazu, môže následne šesť mesiacov cestovať zadarmo s Deutschlandticket.

V Leverkusene môžu seniori nad 75 rokov vymeniť svoj vodičský preukaz za bezplatný ročný lístok na verejnú dopravu v Nemecku. Kampaň, ktorá začala v roku 2023, zaznamenala takmer 600 odovzdaných vodičských preukazov. Celková ročná úspora môže byť aj na nemecké pomery zaujímavá: 49 eur mesačne, teda 588 eur ročne.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Topspeed.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.