Na Slovensku budú platiť od augusta nové pravidlá. Mnohých čaká poplatok navyše

  • Niektoré elektrické kolobežky budú platiť od augusta povinné zmluvné poistenie.
  • Sprísnia sa aj sankcie za nedodržiavanie pravidiel.
Novinky Od augusta musia mať elektrické kolobežky PZP
Od augusta musia mať elektrické kolobežky PZP. Zdroj: shutterstock.com/Wpadington
BITmarkets BITmarkets

Od augusta bude na Slovensku platiť nová legislatíva, ktorá ukladá Slovákom povinnosti navyše. Po novom budú musieť povinné zmluvné poistenie (PZP) platiť nielen motorové vozidlá, ale aj ďalší účastníci cestnej premávky. Sprísnia sa tiež pokuty za nepoistené vozidlá. Na tému upozornil portál Finančný kompas.

Elektrické kolobežky musia mať PZP

Slovenské cesty v posledných rokoch zaplavili elektrické kolobežky. Tento dopravný prostriedok je medzi Slovákmi mimoriadne obľúbený. Najmä v mestách ponúka rýchlu možnosť prepravy.

Keďže počet kolobežiek na cestách za uplynulé roky dramaticky vzrástol, zvýšil sa aj počet nehôd, ktorých účastníkmi boli práve milovníci tohto moderného dopravného prostriedku.

Z dôvodu vysokej nehodovosti kolobežiek schválila v minulom roku Európska únia smernicu, ktorá nariaďuje majiteľom elektrických kolobežiek, aby si uzavreli povinné zmluvné poistenie (PZP).

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Slovákom táto povinnosť vznikne od augusta tohto roka. Nebude však platiť pre úplne všetky kolobežky.

PZP musia platiť tieto kolobežky

Povinnosť platiť PZP na Slovensku platí pre kolobežky, ktorých konštrukčná rýchlosť je vyššia ako 25 kilometrov za hodinu. PZP si budú musieť uzatvoriť aj Slováci s kolobežkami, ktoré jazdia rýchlosťou vyššou ako 14 kilometrov za hodinu, a to v prípade, ak sú ťažšie ako 25 kilogramov.

Aj na kolobežke platí povinná výbava

Povinná výbava by mala byť rovnaká ako tá cyklistická. Kolobežkári by mali mať na svojom „tátošovi” umiestnené odrazové prvky, aby boli dobre viditeľní aj v tme či v prípade zlého počasia. Elektrická kolobežka musí mať funkčné brzdy a vzadu jedno červené svetlo. Nesmie mať poškodené pneumatiky a nemôžu z nej trčať ani žiadne ostré alebo špicaté výčnelky.

Ochranná prilba

Ak na elektrickej kolobežke jazdí osoba, ktorá je mladšia ako 15 rokov, musí mať vždy ochrannú prilbu – bez ohľadu na to, či jazdí len po meste, alebo mimo obce.

Prísnejšie pokuty

Nové povinnosti v oblasti PZP prišli aj s prísnejším sankciami za ich nedodržanie. Slováci, ktorí sa rozhodnú jazdiť bez povinného zmluvného poistenia, môžu na svoju ľahkovážnosť doplatiť.

Doposiaľ vodiči za jazdenie bez PZP zaplatili pokuty vo výške od 16 eur do 3 319 eur. Po novom si za tento prešľap siahnu hlbšie do vrecka. Sankcie sa totiž zvýšili: Minimálna výška pokuty bude 50 eur a maximálna až 5 000 eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Finančný kompasTAGY:
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.