Cestujete s domácim miláčikom? Na toto nesmiete zabudnúť

  • Chcete íst na dovolenku, a nechcete nechať svojho parťáka doma?
  • Dajte si pozor na pravidlá.
  • Bez tohto nevycestujete.
Off topic Cestovanie s domácim miláčikom
Cestovanie s domácim miláčikom. Zdroj: shutterstock.com/Tsuguliev
BITmarkets BITmarkets

Pri cestovaní s domácim zvieraťom do zahraničia je dôležité myslieť na platné doklady.

Potrebné doklady:

Zvieratá musia byť očipované, mať pas a v niektorých prípadoch aj doklad o očkovaní proti besnote. Upozorňuje na to TASR opierajús sa o informácie spotrebiteľskej organizácie dTest.

Pri cestovaní s domácim miláčikom dodržiavajte tieto pokyny

„Zvieratá musia byť očipované, mať pas a najmä pri psoch, mačkách a fretkách je potrebné doložiť očkovanie proti besnote. Cestovať s nimi je možné až 21 dní po očkovaní,” vysvetlila riaditeľka dTestu Eduarda Hekšová.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Doplnila, že do Írska, Fínska a na Maltu môžu cestovať len psi, ktorí boli v danom čase odčervení a toto musí byť potvrdené veterinárom v pase zvieraťa.

Spotrebiteľská organizácia tiež zdôrazňuje dôležitosť informovať sa o pravidlách a obmedzeniach cieľovej destinácie alebo krajiny, ktorou prechádzate. dTest odporúča kontaktovať inštitúcie v danej krajine, ktoré vykonávajú podobné funkcie ako Štátna veterinárna a potravinová správa u nás.

Špeciálne podmienky

Existujú aj špeciálne podmienky pre tzv. bojové plemená, a preto je dôležité, aby so zvieraťom cestoval jeho vlastník uvedený v pase. Ak so zvieraťom cestuje iná osoba, je potrebné jej písomne udeliť splnomocnenie.

Pri cestovaní rôznymi dopravnými prostriedkami treba dodržiavať bezpečnostné predpisy. V aute je dôležitá bezpečnosť zvieraťa aj cestujúcich.

„Pred cestou do cudziny je nutné overiť požiadavky danej krajiny. Zviera by nemalo zostať v aute samotné, pretože teplota v aute môže rýchlo dosiahnuť život ohrozujúcu úroveň,” upozorňuje Hekšová.

A čo v lietadle?

Pri leteckej doprave treba sledovať podmienky jednotlivých leteckých spoločností. Niektorí dopravcovia umožňujú prepravu menších zvierat priamo na palube, ale len v uzatvárateľnej prepravke spĺňajúcej limity príručnej batožiny.

Väčšie zvieratá sa prepravujú v nákladovom priestore. „Aerolinky si môžu vyhradiť právo prepravovať len obmedzený počet zvierat a môžu odmietnuť prepravu v letných mesiacoch. Preto odporúčame zviera na prepravku postupne zvykať,” radí Hekšová.

Pri cestovaní loďou je potrebné myslieť na včasnú rezerváciu, pretože kapacita na prepravu zvierat býva obmedzená. Preprava závisí od technických možností plavidla, a preto je dobré sa vopred informovať.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: