Predali Bitcoin a zbabrali to. Nemecko stratilo milióny

  • Bitcoin je často predmetom diskusií.
  • Momentálne o ňom diskutujú aj v Nemecku.
Novinky Bitcoin po predajoch vzrástol
Bitcoin po predajoch vzrástol. Zdroj: shutterstock.com/Millenius
BITmarkets BITmarkets

Bitcoin je volatilný, to je potrebné si opakovať. Nemecko nedávno zaznamenalo pozitívny, ale aj negatívny finančný výsledok zároveň. K veľkému finančnému zisku na strane jednej došlo tak, že pri predaji Bitcoinu pochádzajúceho z trestnej činnosti zaznamenalo príjem do svojho rozpočtu. Následný nárast ceny spojený s medializáciou ich predajov ukázal, že vlastne stratilo 124 miliónov dolárov. Tento prípad ukazuje, aké riziká môžu byť spojené s obchodovaním kryptomien, najmä pre vládne inštitúcie, ktoré sa rozhodnú vstúpiť na tento trh.

Historické pozadie predaja

Predaj Bitcoinu nemeckými úradmi začal v roku 2018, keď polícia zhabala veľké množstvo kryptomeny počas vyšetrovania trestnej činnosti. V tom čase sa Bitcoin obchodoval za približne 6 000 dolárov za jednotku. Nemecké úrady sa rozhodli predať zhabané Bitcoiny, keď ich cena vzrástla na 14 000 dolárov za jednotku, čo sa na prvý pohľad zdalo ako dobrý obchod.

Vývoj ceny Bitcoinu

Bitcoin zažil dramatický vývoj ceny od svojho vzniku v roku 2009. Začínal s minimálnou hodnotou, no v roku 2017 dosiahol 20 000 dolárov. Po následnom poklese sa cena v roku 2020 opäť začala zvyšovať. V apríli 2021 Bitcoin dosiahol historické maximum cez 69 000 dolárov. V roku 2022 prešiel ďalšími výkyvmi a a klesol až na 16 tis. USD. V súčasnosti je na úrovni 66 000 dolárov. 

Avšak, v nasledujúcich rokoch Bitcoin zažil dramatický nárast hodnoty, pričom dosiahol historické maximum cez 60 000 dolárov za jednotku v roku 2021. Ak by Nemecko počkalo s predajom do tohto obdobia, mohlo by získať omnoho vyšší zisk. Rozhodnutie predať Bitcoin predčasne tak viedlo k stratám vo výške 124 miliónov dolárov.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa Nemecko rozhodlo predať Bitcoin, bola potreba rýchlo získať finančné prostriedky a obava z volatility trhu s kryptomenami. Vlády často čelia tlaku konať opatrne a minimalizovať riziká, najmä keď ide o verejné financie. Táto opatrnosť však v prípade Bitcoinu viedla k významným finančným stratám.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin je volatilný

Strata 124 miliónov dolárov poukazuje na širší problém, ktorému čelia vlády pri zaobchádzaní s kryptomenami. Trh s kryptomenami je vysoko volatilný a predpovedanie jeho budúceho vývoja je náročné. Vládne inštitúcie často nemajú dostatočné skúsenosti a odborné znalosti na to, aby efektívne riadili kryptomenové portfóliá.

Nemecký prípad ponúka cenné poučenie pre ďalšie krajiny a inštitúcie, ktoré majú v úmysle vstúpiť na trh s kryptomenami. Prvým krokom by malo byť získanie odborných znalostí a poradenstva v oblasti kryptomien. Investovanie do školení a spolupráca s expertmi môžu pomôcť minimalizovať riziká a maximalizovať potenciálne zisky.

Druhým krokom je vytvorenie jasných stratégií a plánov pre riadenie kryptomenových aktív. To zahŕňa stanovenie cieľov, určenie tolerancie rizika a vytvorenie mechanizmov na monitorovanie a hodnotenie výkonu investícií.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CointelegraphTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.