Ako sa v lete starať o auto a klimatizáciu? Toto netreba podceňovať, radí odborník

  • Letné mesiace predstavujú pre naše vozidlá väčšiu záťaž.
  • Skúsený automechanik má však pre vás praktické rady.
  • Ak ich dodržíte, s autom nebudete mať problém.
Off topic V lete netreba kontrolu podceňovať
V lete netreba kontrolu podceňovať. Zdroj: shutterstock.com/Somnuek saelim/Roman Samborskyi
BITmarkets BITmarkets

Letné mesiace prinášajú pre vodičov množstvo výziev. Klimatizácia ide na plné obrátky, gumy sa na horúcom asfalte prehrievajú, auto je ako sauna… Ako v lete predísť zbytočnej poruche?

O starostlivosti o auto v lete, zvlášť o klimatizáciu, sme chceli vedieť viac. Obrátili sme sa preto priamo na skúseného automechanika Jerguša Srnu. Ten nám ochotne odpovedal na otázky a poskytol cenné rady pre všetkých vodičov.

Poďme sa pozrieť na to, čo robiť, a na čo naopak radšej ani nepomyslieť.

Kontrola auta v lete

Kontrola auta v lete. Zdroj: shutterstock.com/Anze Furlan

V lete to chce viac údržby

Prvou otázkou bolo, prečo klimatizácia v aute prestane fungovať.

Môžu za to dve veci

Jerguš Srna nám vysvetlil, že problém môže byť spôsobený dvoma hlavnými faktormi: buď klimatizácia vôbec nechladí, alebo je jej účinok výrazne oslabený.

Pri lepšom variante, keď je účinok klimatizácie slabší, je najčastejšou príčinou nedostatok chladiacej zmesi. Ak je v systéme málo chladiva, kompresor sa dáva do núdzového stavu, aby nedošlo k jeho poškodeniu,” vysvetľuje Srna.

Horší variant nastáva, keď z ventilátorov nejde žiadny studený vzduch. Vtedy môže byť príčina rozsiahlejšia; od samotného kompresora až po netesnosť v systéme a poškodenie celej sústavy.

Ako často kontrolovať?

Na otázku, ako často by mali vodiči nechať skontrolovať a doplniť chladiaci plyn v klimatizácii, odpovedal Srna jednoznačne:

Odporúčanie je, aby sa to dialo raz ročne, ale pri nových autách môže byť tento interval dlhší. Staršie vozidlá už majú viac únikov, ktoré môžu spôsobiť nízky stav chladiva. Preto je bezpečnejšie kontrolovať stav raz ročne, aby nedošlo k poškodeniu kompresora.

Ako predísť poškodeniu klimatizácie v horúcich dňoch?

Systém bez chladiacej zmesi nie je funkčný alebo je výrazne viac namáhaný. Odporúčam pravidelnú kontrolu chladiva, aby sa predišlo poškodeniu klimatizácie počas horúcich dní,” radí Srna. Tento jednoduchý krok môže zabezpečiť dlhú životnosť vášho klimatizačného systému.

A ako zistiť, že vaša klimatizácia potrebuje údržbu alebo opravu? „Nižší výkon systému a možný zápach z klimatizácie sú jasnými príznakmi, že niečo nie je v poriadku,” upozorňuje Srna. Ak si všimnete tieto znaky, mali by ste čo najskôr navštíviť servis.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Starostlivosť o auto počas leta

Údržba auta počas leta by mala byť konštantná a nemala by sa líšiť od zimnej údržby, tvrdí Srna.

Čo sa týka údržby, ktorú môže ovplyvniť užívateľ vozidla, odporúčam pravidelné prehliadky klimatizačného systému, použitie letných pneumatík a vždy mať v aute zásobu pitnej vody pre prípad núdze.

Prevencia prehriatia motora

Prehriatie motora je často spôsobené poškodenou chladiacou sústavou, ktorá nedokáže zabezpečiť dostatočné ochladenie motora.

V letnom období sa stretávame s tým, že ak je systém poškodený, klíma kompresor tvorí pre motor zvýšenú záťaž, čo môže problém vystupňovať. Preto je dôležité udržiavať chladiaci systém v dobrom stave,” dodáva Srna.

A čo pneumatiky? Vysoké teploty môžu na ne mať takisto negatívny vplyv. Srna odporúča:

Používajte letné pneumatiky, ktoré sú mladšie ako 6 rokov a nemajú známky prasklín alebo iných poškodení. Vysoké teploty môžu tieto problémy zhoršiť.

Mnoho rodín cestuje na letnú dovolenku autom

Mnoho rodín cestuje na letnú dovolenku autom. Zdroj: shutterstock.com/supun photographer

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.