Rada guvernérov ECB rozhodla. Čo bude s aktuálnymi úrokovými sadzbami?

  • Európska centrálnka banka prijala vážne rozhodnutie.
  • Týka sa úrokových sadzieb.
Ekonomika ECB
ECB. Zdroj: shutterstock.com/1take1shot
BITmarkets BITmarkets

Európska centrálna banka (ECB) sa opäť ocitla v centre pozornosti, keď počas júlového zasadnutia rozhodla nezmeniť úrokové sadzby. Po prekvapivom znížení v júni o 25 bázických bodov, ktoré bolo prvé od roku 2016, tento krok neprekvapil, informuje TASR.

Guvernéri ECB sa zhodli na ponechaní kľúčovej sadzby na 4,25 %, jednodňovej refinančnej sadzby na 4,50 % a sadzby pre sterilizačné operácie na 3,75 %. Tento vývoj naznačuje, že ECB si chce byť istá, že inflácia je pevne pod kontrolou, skôr než opäť pristúpi k ďalšiemu znižovaniu.

Rozhoduje inflácia

ECB vo svojom vyhlásení opäť zdôraznila cieľ vrátiť infláciu v eurozóne k úrovni 2 %. Aj keď sa inflačné tlaky zmiernili, stále zostávajú vysoké, a banka čaká na ďalšie údaje, aby si bola istá, že inflácia je udržateľne nízka.

Vysoký rast miezd sa začal zmierňovať, ale sektor služieb stále vykazuje silné inflačné tlaky. ECB predpokladá, že inflácia zostane nad cieľovou úrovňou aj v nasledujúcom roku.

Pripravení flexibilne reagovať

V rámci svojej stratégie bude ECB naďalej udržiavať reštriktívne úrokové sadzby, pričom ďalšie rozhodnutia budú závisieť od aktuálnych ekonomických údajov, inflačných trendov a efektívnosti menovej politiky.

ECB je pripravená flexibilne reagovať a upravovať sadzby podľa vývoja ekonomických ukazovateľov bez predbežných záväzkov.

Tento postoj znamená, že kupci domov a podnikatelia, ktorí dúfajú v nižšie úrokové sadzby a dostupnejšie úvery, si budú musieť počkať minimálne do septembra. A možno aj dlhšie. Podobný opatrný prístup zvolila aj americká centrálna banka Fed, ktorá takisto neplánuje zníženie úrokových sadzieb na najbližšom zasadnutí koncom júla.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Čo na rozhodnutie ECB hovorí analytik?

Európska centrálna banka (ECB) bude síce pokračovať v uvoľňovaní svojej menovej politiky, rýchly návrat na nízke sadzby však nateraz nie je na stole. Uviedol to analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák v reakcii na aktuálne rozhodnutie Rady guvernérov ECB.

Tento krok je v súlade s naším odhadom, keďže centrálna banka sadzby znížila na svojom poslednom zasadnutí a vo svojich rozhodnutiach volí skôr opatrný prístup. ECB naďalej deklaruje svoje odhodlanie pokračovať v znižovaní sadzieb na základe prichádzajúcich dát.

Upozornil, že inflácia v eurozóne síce citeľne spomalila a v júni dosiahla 2,5 %, naďalej sa však drží nad inflačným cieľom centrálnej banky. ECB pritom očakáva, že celoročný priemer v roku 2024 by mal dosiahnuť 2,5 % a v budúcom roku 2,2 %. Jadrová inflácia, očistená o vplyv cien energií a potravín, by mala byť v tomto roku ešte vyššia, a to tesne pod hranicou 3 %.

Aj trh práce v eurozóne je napätý

Sezónne očistená miera nezamestnanosti dosiahla historické minimum 6,4 % a rast miezd ostáva veľmi silný.

Hrozbou do budúcnosti je mzdovo-inflačná špirála, keďže zamestnanci sú dnes vo výhodnej vyjednávacej pozícii. Rast miezd nad úrovňou rastu produktivity je pre firmy čistým nákladom, ktorý následne presúvajú do cien tovarov a služieb.

Plán na najbližšie obdobie

V tomto roku očakáva ešte dve zníženia sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu. Podobne by mala ECB pokračovať aj v roku 2025, počas ktorého by malo dôjsť k ďalšiemu poklesu úrokov, avizoval analytik.

Tento vývoj bude mať vplyv aj na hypotekárny trh. Úrokové sadzby na hypotékach by mali výhľadovo klesať v dôsledku obratu v menovej politike ECB, domáce faktory však budú tento pokles podľa analytika tlmiť.

Dôvodom sú najmä vyššie výnosy na štátnych dlhopisoch či dodatočné zaťaženie bánk novým bankovým odvodom. Pokles sadzieb na Slovensku tak bude pomalší, resp. príde neskôr než v iných krajinách eurozóny.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: