Vieme, ktorá časť Slovákov preferuje dovolenku v domovine a prečo

  • Prieskum odhalil zaujímavé výsledky.
  • Iný kraj, iné preferencie.
  • Kto najradšej trávi dovolenku na Slovensku?
Ekonomika Slováci si dovolenku doma užívajú
Slováci si dovolenku doma užívajú. Zdroj: shutterstock.com/iwoiwoiwa
BITmarkets BITmarkets

Podľa prieskumu portálu Platy.sk, ktorý spovedal 4 139 respondentov, väčšina zamestnancov vo väčšinovej časti sledovaných odvetví trávi dovolenku tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. Výnimkou sú pracovníci v doprave, ktorí preferujú dovolenku na Slovensku, píše SITA.

Oddych na Slovensku

Viac ako štvrtina zamestnancov v zdravotníctve, automobilovom priemysle a doprave si vyberá oddych na Slovensku, zatiaľ čo túto možnosť využíva iba 13 % manažérov, čo je o jedno percento menej ako tých, ktorí cestujú iba do zahraničia.

Dovolenku na Slovensku preferujú ľudia z určitého kraja

Podľa výsledkov prieskumu relax v pohodlí domova najčastejšie volia pracujúci v Prešovskom kraji – až takmer tretina z nich. Naopak, najmenej často využívajú tento spôsob dovolenky zamestnanci z Bratislavského kraja. Dovolenku na Slovensku si najčastejšie užívajú ľudia z Košického kraja.

Rozhoduje výška príjmu

To, kde zamestnanci pracujúci na Slovensku trávia dovolenku najčastejšie, sa výrazne líši podľa výšky príjmu.

Najväčšia časť z tých, ktorí majú nízke mzdy, trávi dovolenkové dni oddychom doma, no tretina z nich volí výlety na Slovensku aj v zahraničí.

Pre porovnanie, viac ako polovica zamestnancov s vysokými príjmami dovolenkuje na Slovensku aj za hranicami, druhá najčastejšia voľba je oddych primárne mimo Slovenska.

Slováci si radi doprajú dlhý jednorazový oddych

Zatiaľ čo polovica respondentov čerpá dovolenku priebežne počas roka, viac ako tretina si šetrí dni na jednu dlhú dovolenku ročne. Svoju úlohu zohrávajú aj štátne sviatky, týmto spôsobom si predlžuje voľno 9 % respondentov. Spomedzi tých, ktorí dovolenkujú raz ročne, si väčšina pár dní necháva aj na obdobie okolo sviatkov.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Viac ako polovica zamestnaných v Bratislavskom a Trnavskom kraji si užíva dovolenkové dni postupne, najčastejšie si dni na jednu dlhú dovolenku šetria pracujúci v Žilinskom kraji.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že čím väčšia firma je, tým častejšie jej zamestnanci využijú každoročne všetky dovolenkové dni. V tých s 1 000 a viac zamestnancami je to polovica pracovníkov, v najmenších spoločnostiach, ktoré majú do 10 zamestnancov, je to len 35 %.

Rozdiely vidno aj medzi regiónmi

Celú dovolenku si najčastejšie užijú v Bratislavskom kraji, títo zamestnanci tvoria až 45 %. Najmenej často je to na opačnom konci republiky, a to v Prešovskom kraji. Tam až 18 % tvrdí, že dovolenkové dni čerpá minimálne.

Ako radi trávite svoje voľno vy?

Loading ... Loading ...

Z dát portálu Platy.sk vyplýva, že extra dovolenku má aktuálne k dispozícii 17 % zamestnancov na Slovensku. Počet zatiaľ narastá len mierne; vlani ju mohlo čerpať 16 % a pred 5 rokmi 14 % zamestnancov. Najčastejšie ju majú k dispozícii pracujúci v štátnej správe a samospráve a v bankovníctve.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: