Čoskoro praskne bublina umelej inteligencie. Akcie tejto spoločnosti sa zrútia

  • Analytici varujú pred pádom akcií spoločnosti Nvidia.
  • Čoskoro môže prasknúť bublina technologických akcií a umelej inteligencie.
  • Hlbší pád Nvidie by výrazne ovplyvnil celý americký akciový trh.
Novinky Akcie Nvidia môžu výrazne klesnúť
Akcie Nvidia môžu výrazne klesnúť. Zdroj: shutterstock.com/jamesonwu1972/Below the Sky
BITmarkets BITmarkets

Americký akciový trh výrazne rastie a opakovane prekonáva historické maximá. Zrejme najdynamickejší vzostup zaznamenal sektor technologických akcií na čele so spoločnosťou Nvidia. Avšak nič netrvá večne: Ekonómovia sa čoraz viac obávajú prasknutia bubliny. Podľa správy Finbold na to upozornil aj populárny analytik.

Akcie Nvidia údajne prudko klesnú

Analytik CyclesFan v príspevku na sociálnej sieti X (Twitter) predpovedal, že na základe historických cenových vzorov akciám Nvidie hrozí masívny pád. Identifikoval sviečkový vzor s názvom shooting star, ktorý vždy signalizuje obrátenie trendu. Údajne sa tento signál na grafe vyskytoval naposledy v októbri 2023.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Pri porovnaní predošlých rovnakých vzorov analytik predpovedal, že cena akcií Nvidie by mohla klesnúť až na úroveň 110 dolárov, čo predstavuje znehodnotenie o 22 % v porovnaní s historickým maximom. Na pomery akcií je to výrazný prepad, no po takom extrémnom raste by to vôbec nebolo prekvapivé.

Praskne bublina?

Ak hovoríme o poklese akcií Nvidia, mohlo by to predstavovať pokles celého sektoru umelej inteligencie a polovodičov. Hlbšia korekcia by totiž signalizovala nadhodnotenie sektoru umelej inteligencie. Ekonómovia sa zhodujú v tom, že akcie sú momentálne nadhodnotené a neukazujú skutočnú hodnotu spoločností.

Príde podľa vás prudký pokles technologických akcií?

Loading ... Loading ...

Nvidia je v čase písania 3. najväčšia firma podľa trhovej kapitalizácie s celkovou hodnotou 3,1 bilióna dolárov. Nedávno dokonca na krátku chvíľu prekonala aj Apple a Microsoft. Preto akýkoľvek prudší pohyb akcií Nvidie môže výrazne zamávať celým akciovým trhom v USA.

5 najväčších firiem na svete

5 najväčších firiem na svete. Zdroj: CompaniesMarketCap

Nedávno sme vás informovali, že populárny makroekonóm Henrik Zeberg varoval pred recesiou a očakáva najväčší pád akcií od roku 1929. Známy investor Michael Burry na sociálnej sieti X (Twitter) taktiež zdieľal znepokojivý trend. Odhalil, že hedžové fondy sa agresívne zbavujú technologických akcií, a to tempom, aké sme nevideli roky.

Každá kríza má svoje vlastné špecifiká. Tentokrát by bolo reálne, že ďalšiu recesiu by spustili technologické akcie za predpokladu, že by praskla bublina. Obavy sa stupňujú, pretože takéto tempo je dlhodobo neudržateľné. Len pre predstavu, akcie Nvidie stúpli za posledných 650 dní až o takmer 1 100 %.

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: FinboldTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.