Vyše polovica Slovákov považuje home office za samozrejmosť. Má to však svoje úskalia

  • Slováci si zvykli na prácu z domu.
  • Firmy to však vidia inak.
  • Zamestnanci sú vyčerpaní.
Off topic Home office
Home office. Zdroj: shutterstock.com/djile
BITmarkets BITmarkets

Viac ako polovica (51%) slovenských zamestnancov, ktorí momentálne pracujú z domu, považuje tento spôsob práce za samozrejmý, pričom 13% si už nevie predstaviť svoju prácu bez home office.

Napriek tomu, že zamestnávatelia po pandémii tlačia na návrat do kancelárií, zamestnanci nechcú o túto možnosť prísť. Tento záver vyplýva z aktuálneho prieskumu personálnej agentúry Grafton, ktorého sa zúčastnilo 798 respondentov z celého Slovenska, informuje TASR.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Home office má aj svoje temné stránky

Na druhej strane, po pandemickom rozšírení práce z domu firmy podľa Graftonu zistili, že home office môže mať na zamestnancov vo viacerých profesiách aj negatívny vplyv, či už ide o tímovú spoluprácu alebo ich psychickú pohodu.

Niektorí zamestnávatelia to vnímajú aj z pohľadu výkonnosti a väčšej kontroly svojich zamestnancov. K výsledkom sa vyjadrila aj marketingová riaditeľka Grafton Slovakia Jitka Kouba.

V mnohých odvetviach bude teda aj v budúcnosti zrejme najlepšou cestou hybridný model, kedy zamestnanci striedajú prácu z domu a z kancelárie. Podľa našej analýzy pracovného trhu dnes už praktizuje prácu výhradne z domu menej ako desatina zamestnancov – presnejšie 7%.

Najviac je ich pritom v oblasti IT, až 27%. Naopak, výhradne v kanceláriách môžeme najčastejšie nájsť zamestnancov z oblasti obchodu a marketingu, a to až 60%.

Slováci majú dosť

Zamestnanci sú podľa agentúry v súčasnosti z množstva práce čoraz viac vyčerpaní. Preto sa u nich viac ako kedykoľvek predtým prejavuje potreba nastaviť si rovnováhu medzi prácou a voľným časom.

Voľno verzus práca

Približne dve tretiny pracovníkov z oblasti ľudských zdrojov, administratívy, práva, financií, obchodu či marketingu a tri štvrtiny pracovníkov v oblasti IT na to podľa prieskumu využívajú aj niektorý z variantov pracovnej flexibility, vďaka ktorej získajú čas pre seba, svoju rodinu či na starostlivosť o domácnosť.

 

Určité formy prispôsobenia pracovného času majú k dispozícii aj pracovníci výroby. Ide najmä o možnosť nadpracovať si hodiny či pružný začiatok a koniec pracovnej doby. Hoci flexibilný pracovný čas a home office patria podľa Graftonu medzi najžiadanejšie benefity, zamestnávatelia ich poskytujú v omnoho menšej miere, než by si ich zamestnanci želali.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

V tomto smere sú na tom najhoršie zamestnanci z radov bielych golierov, teda pracujúci v kanceláriách, mimo zamestnancov IT. Možnosť pracovať z domu alebo flexibilný pracovný čas by privítalo viac než 90% z nich, zo strany zamestnávateľov im však túto možnosť poskytuje len niečo viac ako polovica.

Ako doplnila ďalej Kouba, takmer pre všetkých je možnosť organizovať si svoj pracovný čas slobodnejšie mimoriadne dôležitá.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: