Za túto banálnu chybu dostávajú vodiči pokutu 500 eur. Ako sa jej vyhnúť?

  • Mnohým vodičom sa môže stať, že sa omylom ocitnú na diaľnici.
  • Za vstup na diaľnicu bez platnej diaľničnej známky hrozí pokuta až do výšky 500 eur.
  • Avšak, existuje pomerne jednoduchý trik, ako sa možnej pokute vyhnúť.
Off topic Pokuta môže dosiahnuť až 500 eur
Pokuta môže dosiahnuť až 500 eur. Zdroj: shutterstock.com/Maxim Artemchuk/FPSecurity
BITmarkets BITmarkets

Na Slovensku máme viaceré spoplatnené úseky, teda predovšetkým diaľnice. Mnoho vodičov si však neuvedomuje závažnosť toho, keď vstúpia na takýto úsek nechcene a hlavne bez platnej diaľničnej známky. O téme informoval motoristický portál TOPSPEED.

Pokuta za vstup na diaľnicu bez platnej diaľničnej známky sa môže vyšplhať až na hodnotu 500 eur. V správnom konaní je to od 100 do 500 eur, v blokovom od 50 do 200 eur.

Dôležité je uvedomiť si, že sa na diaľnici už neskryjete, pretože tým pádom, že na Slovensku fungujú elektronické diaľničné známky, tak diaľnice sú vybavené kamerovým systémom so skenovaním ŠPZ.

Pozor na diaľničné známky

Pozor na diaľničné známky. Zdroj: shutterstock.com/Nomad_Soul

Je tu však jeden trik, ktorým by ste sa teoreticky mohli pokute vyhnúť, ak už na diaľnicu vojdete omylom. Riešením je čo najrýchlejšie si zakúpiť elektronickú diaľničnú známku.

Najlacnejšou alternatívou je 10-dňová diaľničná známka, za ktorú zaplatíte 12 eur. Od 1. augusta ale pribudne 1-dňová diaľničná známka za príjemnú cenu 5,40 eura.

Diaľničná známka

Diaľničná známka je nálepka, ktorou musia byť označené vymedzené vozidlá, ak chcú počas istého obdobia používať vymedzené cesty (najmä diaľnice a rýchlostné cesty). Je to jedna z foriem spoplatnenia používania ciest.

Do roku 2016 sa diaľničné nálepky používali aj na Slovensku, ale od začiatku roka 2016 sa na Slovensku používa elektronická známka. Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky cez internet alebo mobilnou aplikáciou sa zadáva EČV.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Pribudnú bezplatné diaľničné úseky

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TOPSPEEDTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.