Tisícky Slovákov sa ocitnú v chudobe: O pár rokov klesne dôchodok až o 30%, tvrdí expert

  • Slovákom hrozí ťažká finančná situácia.
  • Odborník varuje pred prepadom starobných dôchodkov.
Ekonomika Slováci sa ocitnú v chudobe
Slováci sa ocitnú v chudobe. Zdroj: shutterstock.com/Inside Creative Studio
BITmarkets BITmarkets

Nízka minimálna mzda je jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k chudobe na Slovensku. Podľa Inštitútu sociálnej demokracie (ISD) dôjde v budúcnosti k poklesu starobných dôchodkov až o 30 %. Na túto skutočnosť upozornil predseda správnej rady ISD Martin Halás.

Minimálna mzda by mala byť jedným z garantov sociálnych práv Slovákov, ktorý im zabezpečí, že nebudú pracovať a žiť v celoživotnej chudobe. Bohužiaľ, na Slovensku toto neplatí. Aktuálne tvorí priemerný starobný dôchodok len 42,4 % z priemernej mzdy.

Bez šance

Doplnil, že ľudia, ktorí v súčasnosti pracujú za minimálnu mzdu, nemajú možnosť vytvárať si úspory a tým ani šancu dostať sa z chudoby.

Zvyšovaním minimálnej mzdy podľa neho dôjde k poklesu rizika chudoby, ktorá sa týka pracovného života aj dôchodku.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Slováci budú žiť v chudobe

Halás priblížil, že ľuďom, ktorí aktuálne pracujú za minimálnu mzdu, by v budúcnosti vyšiel dôchodok len 318 eur na mesiac, čo predstavuje 69 % úrovne na hranici príjmovej chudoby.

Uvedená hranica príjmovej chudoby bola vypočítaná pre jednoosobovú domácnosť na úrovni 460 eur, čo je rozdiel o 143 eur mesačne.

Dodal, že aj keď má štát pripravené nástroje na zníženie rizika prepadu starobných dôchodkov, tak efektívne nezabráni ich poklesu, a to najmä pri ľuďoch, ktorí dlhodobo pracovali za minimálnu mzdu.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: