Preferencie Slovákov sa menia. Zvyšuje sa záujem o tento typ áut

  • Nadpolovičná väčšina rodinných áut je v dieselovom prevedení.
  • Dopyt po vozidlách kombi v júni vzrástol na takmer 27 %.
Ekonomika Preferencie Slovákov sa menia
Preferencie Slovákov sa menia. Zdroj: Shutterstock.com/Prostock-studio
BITmarkets BITmarkets

S príchodom leta sa na Slovensku zvyšuje záujem o veľké rodinné vozidlá. Predaj automobilov kombi, SUV, MPV alebo viacmiestnych dodávok sa spolu vyšplhal na 61 %. Informovala o tom skupina Aures Holdings, ktorá prevádzkuje sieť autocentier AAA Auto a Mototechna.

„V júni navyše kombi predbehli v predajoch hatchbacky, čo sme naposledy mohli vidieť v čase pandémie, keď ľudia kupovali väčšie automobily, aby mohli bezpečne vyraziť práve na prázdniny,” uviedol spoločný generálny riaditeľ Petr Vaněček Aures Holdings.

Preferencie Slovákov sa zmenili

V posledných rokoch sa podľa skupiny oslabuje pozícia hatchbackov, a to aj napriek dočasnému nárastu dopytu po začiatku vojny na Ukrajine, keď začali stúpať ceny palív a ľudia hľadali úspornejšie vozidlá. V roku 2019 tvorili tieto menšie vozidlá v skupine 31 % všetkých predajov, tento rok v júni už iba 25,6 %.

 

Dopyt po vozidlách kombi v júni vzrástol na takmer 27 %. „Na treťom mieste si pozíciu so štvrtinovým podielom držia mestské SUV. V roku 2019 si ich pritom kupovalo ani nie 17 % zákazníkov spoločnosti,” dodala skupina.

Nadpolovičná väčšina rodinných áut je v dieselovom prevedení, a to 52,9 %, zatiaľ čo na benzín 40,7 %.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

„S ohľadom na všeobecne mierne rastúci dopyt po elektromobiloch stúpa podiel áut s elektromotorom aj medzi väčšími vozidlami,” podotkol Vaněček.

Najpredávanejšími autami sú podľa skupiny Škoda Octavia kombi, Fabia kombi, ako aj kombi verzie Volkswagenu Passat a Škody Superb.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: