Plánujete dovolenku v zahraničí? Banka radí, ako v cudzej krajine platiť kartou

  • Výdavky spojené s dovolenkou sa väčšina Slovákov snaží optimalizovať.
  • Čo sa týka spôsobu platenia na dovolenke, preferenciou je podľa prieskumu platba kartou.
Off topic Banka radí, ako v cudzej krajine platiť kartou
Banka radí, ako v cudzej krajine platiť kartou. Zdroj: Shutterstock.com/frantic00
BITmarkets BITmarkets

Takmer polovica obyvateľov SR plánuje tento rok stráviť dovolenku na Slovensku. Najčastejšie pritom plánujú na tento účel minúť sumu od 201 do 500 eur. Šetrnejšie vo svojich dovolenkových plánoch sú ženy ako muži. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý pre 365.bank realizovala agentúra Ipsos v júni tohto roka na vzorke 1018 respondentov.

Podľa prieskumu 46 % našincov plánuje stráviť svoju hlavnú dovolenku na Slovensku. Do zahraničia sa chystá vyraziť 38 % ľudí. Zahraničné dovolenky najviac obľubujú mladí ľudia vo veku 18 až 26 rokov. Menej ako pätina ľudí tento rok neplánuje dovolenkovať vôbec.

Muži míňajú viac

Pokiaľ ide o výdavky, najväčšia časť respondentov (29 %) počíta s tým, že na dovolenku minie sumu v rozmedzí 201 až 500 eur. Ďalších 14 % je ochotných zaplatiť od 701 do 1000 eur a desatina plánuje minúť od 1001 do 1500 eur. Muži sú pritom podľa prieskumu viac naklonení míňaniu vyšších súm. Desatina z nich plánuje minúť na dovolenku viac ako 2000 eur, čo je v porovnaní s podielom žien trojnásobok.

Čo sa týka spôsobu platenia na dovolenke, preferenciou je podľa prieskumu platba kartou. Výhradne platobnou kartou chce platiť polovica populácie a zvyšná takmer tretina preferuje kombináciu karty a hotovosti. Verných klasickej hotovosti zostáva len necelá pätina opýtaných.

„Ak cestujete do zahraničia, pre každý prípad je dobré mať pri sebe kombináciu hotovosti a platobnej karty. Môže sa totiž stať, že obchod, reštaurácia alebo ubytovanie, kde plánujete platiť, nemá platobný terminál, respektíve v blízkosti ani nie je žiadny bankomat, kde by ste potrebnú hotovosť mohli vybrať,” priblížila šéfka PR v 365.bank Linda Valko Gáliková.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Nezabudnite na kartu

Ak si človek môže vybrať spôsob platby, odporúča zvoliť platbu kartou. „Pri platení treba, rovnako ako pri výberoch, voliť vždy možnosť bez konverzie, teda v lokálnej mene, pretože tento prepočet pre klienta býva spravidla výhodnejší,” dodala Valko Gáliková s tým, že ideálne je mať pri sebe vždy aspoň dve karty.

Výdavky spojené s dovolenkou sa väčšina Slovákov a Sloveniek snaží optimalizovať. Podľa prieskumu až tri štvrtiny ľudí využívajú rôzne typy zliav a zvýhodnení. Najpopulárnejšie sú zľavy za ubytovanie, ktoré na dovolenke využíva 61 % opýtaných. Nasledujú zľavy na dopravu alebo letenky, ale aj zľavy na vstupy do atrakcií či parkov, oboje obľubuje takmer tretina opýtaných.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: