Rezort dopravy predstavil prvých 16 strategických projektov. Netýkajú sa iba ciest

  • Informoval o tom minister dopravy Jozef Ráž.
  • Toto nie je finálny zoznam, v budúcnosti sa rozšíri o ďalšie projekty.
Ekonomika Rezort dopravy predstavil prvých 16 strategických projektov
Rezort dopravy predstavil prvých 16 strategických projektov. Zdroj: Shutterstck.com/trezordia, Tong_stocker
BITmarkets BITmarkets

Vláda dnes schválila osvedčenie o strategickej investícii pre desať cestných a šesť železničných stavieb. Do výberu sa dostali všetky vládne diaľničné priority aj medzinárodné železničné trate do Česka a Rakúska.

„Pri nástupe do funkcie sme dali verejnosti sľub, že rozostaviame Slovensko a toto je ďalší zásadný krok k tomu, aby sme tento záväzok splnili,” povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Vyžadovať to bude milióny eur

Všetky projekty, ktoré dnes získali osvedčenie o strategickej investícii, sú súčasťou TEN-T siete a spĺňajú aj ďalšie podmienky na to, aby sa mohli stať strategickou investíciou, vrátane toho, že suma je vyššia ako 50 miliónov eur.

V zozname sú všetky chýbajúce úseky D3, R4 Lipníky – Kapušany, dokončenie D1 do Košíc, 4 úseky rýchlostnej cesty R2 a 1 diaľničný privádzač, zo železničných projektov sú to 2 úseky na severnej trati do Košíc, trate z Devínskej Novej Vsi do Česka aj Rakúska a tiež modernizácia trate medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou.

„Toto nie je finálny zoznam, ďalšie projekty v budúcnosti budú celkom určite pribúdať. Zároveň však upozorňujem, že nie všetky stavby z tohto zoznamu sa hneď začnú stavať či obstarávať. K mnohým z nich ešte vedie dlhá cesta, ale zaradením medzi strategické investície umožníme ŽSR či NDS výrazne urýchliť ich prípravu,” uzavrel minister Ráž.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: