Sezóna grilovania je v plnom prúde. Odborníci radia, ako to robiť bezpečne

  • Je dôležité, aby surové a tepelne upravené potraviny zostali oddelené.
  • Pokrm by ste tiež mali skonzumovať hneď po jeho úprave.
Off topic Sezóna grilovania je v plnom prúde
Sezóna grilovania je v plnom prúde. Zdroj: Shutterstock.com/Volodymyr TVERDOKHLIB
BITmarkets BITmarkets

Hygienici radia, ako bezpečne grilovať a rozpoznať kvalitnú zmrzlinu. Pri grilovaní vonku je dôležité dodržiavať hygienické postupy, aby sa predišlo možným zdravotným rizikám.

Vedúci Odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), doktor Marek Slávik, odporúča viaceré opatrenia: „Pri príprave pokrmov dbajte na hygienu rúk, náradia a na ochranu pred hmyzom. Mäso nechajte bezpečne rozmraziť v chladničke, nie voľne vonku alebo v teplej vode.

Pomôcť môže fólia

Slávik ďalej radí, aby sa mäso krájalo na tenšie plátky, grilovalo sa pri miernejšej teplote a používala sa hliníková fólia na pečenie: „Zabránite tak odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím sa zníži tvorba škodlivých látok,” uviedol.

Je dôležité, aby surové a tepelne upravené potraviny zostali oddelené a pokrm bol skonzumovaný ihneď po príprave.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Kvalitnú nebalenú zmrzlinu je možné rozoznať podľa jej vône, chuti a konzistencie. „Dobrá zmrzlina má príjemnú chuť a vôňu, farba zodpovedá použitým surovinám a konzistencia je hladká,” vysvetľuje hlavná hygienička a doktorka Tatiana Červeňová.

Pri kúpe nebalenej zmrzliny si zákazníci majú všímať čistotu pracovných plôch, pravidelné umývanie náradia a informácie o prítomnosti alergénov.

Červeňová tiež upozorňuje na riziká opakovane zmrazovanej zmrzliny. Tá môže obsahovať kúsky ľadu, ktoré nielen znehodnotia jej chuť, ale môžu byť zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Odborní pracovníci úradu verejného zdravotníctva pravidelne počas leta náhodne odoberajú vzorky zmrzlín na kontrolu mikrobiologickej kontaminácie a úrovne hygieny výroby.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: