História papierových peňazí – časť tretia – Koniec papierových peňazí?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V druhom dieli nášho miniseriálu o papierových peniazoch sme sa pozreli na vznik prvých bankoviek, na frakčné bankovníctvo a nebezpečenstvo spojené s týmto systémom. Štyristo rokov sa bankovky používali ako primárny spôsob prevodu hodnoty od jednej osoby/spoločnosti/inštitúcie k druhej. Zlato a drahé kovy sa prakticky prestali používať. Skončili vo vládnych a bankových trezoroch po celom svete.

Pred tým, ako budeme pokračovať ďalej, by sme sa ešte chceli poďakovať nášmu sponzorovi – DigiPay – ktorý financoval náklady spojené s vytvorením tohto seriálu. Budeme radi, ak si pozriete ponuku firmy DigiPay a podporíte tak vznikajúcu krypto-ekonomiku. Viac info nájdete v ich tlačovej správe.

Čaká nás koniec papierových peňazí?

Nadvláda papierových peňazí sa však chýli ku koncu. Na prelome tisícročí ich po rozšírení internetového bankovníctva začali vytláčať digitálne peniaze uložené na serveroch bánk. Táto forma fiatu má oproti bankovkám hneď niekoľko výhod.

  1. Výroba digitálneho fiatu štát nič nestojí – Centrálna banka jednoducho na vládny účet pošle digitálne peniaze a tým to hasne.
  2. Dajú sa sledovať – V súčasnosti digitálne peniaze ovládajú inštitúcie, ktoré spolupracujú s Centrálnou bankou. Ak chcete poslať transakciu, musíte o to požiadať vašu banku. Ak chcete vlastniť fiat v digitálnej forme, musíte ho držať na účte banky. Digitálne peniaze sa jednoducho nestratia.
  3. Sú užívateľsky príjemnejšie – Chcete zaplatiť? Super! Vytiahnite kreditku a za pár sekúnd sú peniaze na ceste. Digitálnym fiatom môžete nakupovať aj na internete, platiť faktúry…

Bezhotovostná spoločnosť

Už dlhšiu dobu sa vo svete ozývajú hlasy za vytvorenie bezhotovostnej spoločnosti, v ktorej bude akákoľvek peňažná transakcia možná iba v digitálnej podobe. Anonymitu bankoviek totiž vo veľkom využívajú drogoví díleri, obchodníci s bielym mäsom a iní zločinci…

Majú teda papierové peniaze budúcnosť, alebo čoskoro vymiznú podobne, ako sa to kedysi stalo so zlatom?

Kryptobankovky na vzostupe

V posledných rokoch sa začínajú rozširovať takzvané kryptobankovky – teda papierové peniaze kryté kryptomenou. Fungujú veľmi jednoducho. Ide v podstate o papierové peňaženky. Ak chcete vytiahnuť coiny z takejto peňaženky, jednoducho importujete privátny kľúč od online walletky a pošlete ich, kde chcete. Bankovku tým zničíte, takže sa už nebude dať používať.

Kryptobankovky majú oproti kryptomenám niekoľko výhod

  1. Pri ich kúpe sa nemusíte nikde verifikovať a zložito si ich posielať z burzy na peňaženku/Trezor.
  2. Platby pomocou kryptobankoviek sú veľmi jednoduché. Fungujú v podstate rovnako ako v prípade fiat bankoviek. Jednoducho ich podáte druhej strane.
  3. Hodia sa ako darček vašej rodine/známym na narodeniny/meniny/Vianoce.

Budúcnosť, v ktorej sa kryptobankovky nahradia súčasné papierové peniaze sa možno dnes zdá ako utópia, no zdanie častokrát klame.

Veľmi pekné a kvalitne spracované plastové kryptobankovky sa vyrábajú aj na Slovensku. S projektom DigiPay už nejaký ten piatok spolupracujeme. DigiPay bankovky sú ideálnym darčekom pre vašich krypto-neznalých kamarátov a príbuzných. Kúpiť si ich môžete tu.

Digipay ponúka Bitcoin NFC peňaženky, Bitcoinové kupóny so stabilnou eurovou hodnotou a peňaženkové sady. Na stránke DigiPay.sk tiež nájdete zaujímavé články o kryptomenách. Najnovšie sa tam objavili prvé fotografie konkurenčných bankoviek Tangem z Hongkongu!