Blockchain: Čo to je a ako funguje?

  • Blockchain je technológiou budúcnosti.
  • Jeho potenciál vidíme vo viacerých oblastiach.
  • A to aj v oblasti kryptomien.
Plus Čo je to blockchain?
Čo je to blockchain? Zdroj: shutterstock.com/kobps2
BitmarketsBitmarkets

Blockchain je jednou z najdôležitejších technologických inovácií posledných desaťročí. Táto technológia, ktorá slúži ako základ pre kryptomeny ako Bitcoin, priniesla revolučné zmeny v rôznych oblastiach vrátane financií, logistiky, zdravotníctva a mnohých ďalších. V tomto článku sa podrobne pozrieme na to, čo je blockchain, ako funguje, jeho výhody a nevýhody, ako aj na jeho široké využitie v súčasnom svete.

Čo je to blockchain

Blockchain je decentralizovaná digitálna databáza alebo verejná kniha, ktorá zaznamenáva transakcie vo viacerých počítačoch tak, aby záznam nemohol byť spätne zmenený bez zmeny všetkých nasledujúcich blokov a konsenzu siete. Inými slovami, blockchain je reťazec blokov, kde každý blok obsahuje množstvo transakcií. Každý nový blok je pridaný do reťazca chronologicky a je zabezpečený kryptografiou.

Tento systém bol prvýkrát predstavený v roku 2008 osobou (alebo skupinou ľudí) pod pseudonymom Satoshi Nakamoto ako súčasť návrhu na kryptomenu Bitcoin. Hlavnou inováciou blockchainu je jeho schopnosť umožniť distribuovaný konsenzus v prostredí bez dôvery.

Ako funguje blockchain?

Fungovanie blockchainu je založené na niekoľkých kľúčových princípoch, a to distribuovaná sieť, mechanizmus konsenzu, kryptografické zabezpečenie a takisto jeho nemennosť a transparentnosť.

Základné princípy blockchainu
  1. Distribuovaná sieť: Blockchain beží na sieti počítačov (uzlov), kde každý uzol má kópiu celého blockchainu. To znamená, že žiadny centrálny bod kontroly neexistuje, čo znižuje riziko zlyhania systému a zabezpečuje jeho odolnosť voči útokom.
  2. Mechanizmus konsenzu: Na pridanie nového bloku do blockchainu musí väčšina uzlov dosiahnuť konsenzus. Existujú rôzne metódy dosiahnutia konsenzu, ako napríklad Proof of Work (PoW), používaný Bitcoinom, alebo Proof of Stake (PoS), používaný inými kryptomenami ako Ethereum.
  3. Kryptografické zabezpečenie: Každý blok je kryptograficky zabezpečený a obsahuje hash predchádzajúceho bloku, čo vytvára bezpečné prepojenie medzi blokmi. Hash je unikátny kód generovaný z dát v bloku, ktorý zabezpečuje integritu a nemennosť blockchainu.
  4. Nemennosť a transparentnosť: Akonáhle je blok pridaný do blockchainu, je veľmi ťažké ho zmeniť. To zabezpečuje nemennosť záznamov. Všetky transakcie sú verejne dostupné a každý ich môže overiť, čo zabezpečuje transparentnosť systému.
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: InvestopediaTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.