Prekvapivý krok jednej z európskych krajín: Banka zakázala transkacie spojené s kryptomenami

  • Kryptomeny sú často terčom útokov.
  • Dnes sa k nim pridala britská banka.
  • Dôvody, ktoré uvádza, sú však už dávno vysvetlené.
Novinky Kryptomeny opäť pod regulačným tlakom
Kryptomeny opäť pod regulačným tlakom. Zdroj: shutterstock.com/phanurak rubpol
BITmarkets BITmarkets

Kryptomeny opäť v centre pozornosti. Tentokrát bánk. Britská banka nedávno oznámila, že od 30. mája 2024 zakáže svojim zákazníkom vykonávať transakcie spojené s kryptomenami. Toto rozhodnutie prichádza v čase, keď sa regulačné orgány po celom svete zaoberajú čoraz väčšími obavami ohľadom rizík spojených s kryptomenami, vrátane podvodov, prania špinavých peňazí a ochrany spotrebiteľov. Je potrebné skúmať dôvody tohto rozhodnutia, jeho dopady na zákazníkov a širší kryptomenový trh.

Dôvody zákazu pre kryptomeny

Digitálna britská banka Kroo uviedla niekoľko kľúčových dôvodov pre svoje rozhodnutie zakázať kryptotransakcie. Ide o mnohokrát prepierané dôvody a z veľkej časti aj vyvrátené skutočnosti. Napriek tomu je to skutočne súčasť vyhlásenia banky.

Dôvody pre zákaz transakcií

Bezpečnosť a ochrana spotrebiteľov: Jedným z hlavných dôvodov je ochrana zákazníkov pred podvodmi a stratami. Kryptomenový trh je známy svojou vysokou volatilitou a častými podvodmi.

Pranie špinavých peňazí a regulačné riziká: Kryptomeny sú často spájané s nelegálnymi aktivitami, ako je pranie špinavých peňazí. Banka sa snaží minimalizovať riziko, že by jej infraštruktúra mohla byť využitá na tieto účely, a preto zavádza tento zákaz v súlade s regulačnými požiadavkami.

Regulačný tlak: Britské regulačné orgány, vrátane Financial Conduct Authority (FCA), zvýšili svoj tlak na finančné inštitúcie, aby zabezpečili prísne dodržiavanie zákonov a ochranu spotrebiteľov. Banky sú pod tlakom, aby zavádzali opatrenia, ktoré minimalizujú riziká spojené s kryptomenami.

Pre zákazníkov tejto banky bude zákaz kryptotransakcií znamenať niekoľko zmien, ktoré sú podstatné v prípade, že s kryptomenami obchodovať chcú. Predovšetkým je to obmedzený prístup ku kryptomenám. Zákazníci nebudú môcť využívať svoje bankové účty na nákup, predaj alebo iné transakcie spojené s kryptomenami. To môže znamenať, že budú musieť hľadať alternatívne spôsoby, ako do nich investovať, napríklad prostredníctvom iných platobných metód alebo zahraničných bánk.

Druhým podstatným dopadom je znížená likvidita. Pre kryptomenový trh môže tento zákaz znamenať zníženie likvidity, predovšetkým pre burzy vo Veľkej Británii. Hľadanie alternatív spočíva v tom, že zákazníci, ktorí sa stále zaujímajú o kryptomeny, musia hľadať iné spôsoby, ako vykonávať kryptotransakcie.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Širší dopad na kryptomenový trh

Zvýšený regulačný tlak je možným dôsledkom. Tento krok môžeme vnímať ako signál pre ďalšie finančné inštitúcie, aby prijali podobné opatrenia. Zvýšený regulačný tlak by mohol viesť k ďalším obmedzeniam pre kryptomenové transakcie po celom svete. Volatilita na trhu súvisí so zákazmi a obmedzeniami zo strany bánk.

Posun k decentralizovaným riešeniam. Ako reakcia na takéto obmedzenia môže dôjsť k zvýšeniu dopytu po decentralizovaných finančných (DeFi) riešeniach, ktoré nevyžadujú sprostredkovateľov ako banky. DeFi platformy umožňujú používateľom vykonávať transakcie priamo medzi sebou, čo môže byť atraktívne pre investorov.

Zákaz kryptotransakcií britskou bankou od 30. mája 2024 predstavuje významný krok v kontexte rastúcej regulácie kryptomenového trhu. Tento krok je motivovaný snahou o ochranu spotrebiteľov a minimalizáciu rizík spojených s kryptomenami. Hoci zákaz prinesie obmedzenia pre zákazníkov banky, môže  vyvolať  zvýšený záujem o decentralizované finančné riešenia.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Crypto NewsTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.