Poznáme najziskovejšiu firmu na Slovensku. Koľko zarobila?

  • Najziskovejšou firmou na Slovensku sa stali Slovenské elektrárne.
  • Ich zisk v čistom predstavoval až 558 miliónov eur.
  • Rok predtým firma vykázala stratu 217 miliónov eur.
Ekonomika Ktorá firma bola najziskovejšia?
Ktorá firma bola najziskovejšia? Zdroj: shutterstock.com/GaudiLab/ronstik
BitmarketsBitmarkets

Príslušné dáta sú vonku a my sme tak spoznali najziskovejšiu firmu minulého roka. Spoločnosť zarobila až vyše 500 miliónov eur, čím si zabezpečila jasné prvenstvo. O téme informoval portál oPeniazoch.

Tržby tejto spoločnosti dosiahli hodnotu 4,8 miliardy eur, čistý zisk z toho bol presne 558 miliónov eur. S takýmto ziskom nemala problém odsunúť na druhé miesto Slovenskú sporiteľňu, ktorej sa taktiež mimoriadne dobre darilo.

Slovenské elektrárne

A ktože sa to teda umiestnil na prvom mieste? Ide o Slovenské elektrárne. Akcionármi tejto spoločnosti sú okrem Slovenskej republiky aj taliansky energetický moloch Enel a český miliardár Daniel Křetínský.

Firmám sa na Slovensku darí

Firmám sa na Slovensku darí. Zdroj: shutterstock.com/insta_photos

Je to však stále prekvapivé, pretože v roku 2022 spoločnosť vykázala stratu 217 miliónov eur. Roky predtým ale zisky dosahovali len okolo 30 miliónov eur. Vysoký zisk v minulom roku je pripisovaný aj výhodnej cene elektriny.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Náklady na jej obstaranie boli až o 2 miliardy eur nižšie ako v roku 2022. Jednoznačným prínosom bolo minuloročné spustenie tretieho boku v jadrovej elektrárni Mochovce.

Ten totiž dodá elektrinu až pre 500-tisíc domácností ročne. Svoje nadšenie neskrýva ani generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček:

Predovšetkým sme mali historicky rekordnú výrobu z jadra, naše existujúce bloky vygenerovali historické objemy energie. Výrazne k tomu prispelo aj pripojenie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce do siete. Od konca januára minulého roku sme mohli začať predávať elektrinu aj z tohto nízkoemisného zdroja.

Slovenské elektrárne

Slovenské elektrárne, je energetická spoločnosť pôsobiaca na Slovensku. Náplňou jej činnosti je výroba elektrickej energie a tepla. Spoločnosť na Slovensku prevádzkuje dve jadrové, dve fotovoltické a 31 vodných elektrární.

 

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: oPeniazochTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.