Nová desaťeurovka má tvar mince. Čo na ňu hovoríte?

  • Národná banka Slovenska vydala ďalšiu zberateľskú euromincu.
  • Je venovaná 250. výročiu narodenia Jozefa Dekreta-Matejovie.
  • V obehu bude dokopy 12 500 kusov.
Off topic Takto vyzerá nová desaťeurovka
Takto vyzerá nová desaťeurovka. Zdroj: shutterstock.com/VAKS-Stock Agency/OlegRi

Národná banka Slovenska má v portfóliu ďalšiu zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote 10 eur. Novinka vyšla na počesť 250. výročia narodenia Jozefa Dekreta-Matejovie. O téme informoval denník Pravda.

Autorom novej zberateľskej euromince je Martin Sabol. Mince sú v predaji už od piatku 24. mája 2024. Ich množstvo však nebude neobmedzené.

Toto je nová zberateľská eurominca

Toto je nová zberateľská eurominca. Zdroj: mint.sk

V bežnom vyhotovení sa ich vyrobí 3 900 kusov, v proof vyhotovení to bude presne 8 600 kusov. O razbu sa postará Mincovňa Kremnica.

Jozef Dekret-Matejovie

Jozef Dekret-Matejovie bol slovenský horár, ktorý na strednom Slovensku (Horehronie) zaviedol v ťažbe dreva pílu namiesto sekier, no predovšetkým bol priekopníkom v obnove lesov. Významnosť lesného hospodárstva videl v zachovaní, zabezpečovaní a všestrannom zveľaďovaní lesov.

V marci vyšla podobná minca

Táto pamätná eurominca v hodnote 10 eur vyšla 18. marca 2024. Venovaná bola hercovi Jozefovi Kronerovi, konkrétne príležitosti stého výročia jeho narodenia.

Herec sa dostal od pôsobenia v martinskom divadle až na výslnie slovenskej kinematografie. Jeho vrcholom bol film Obchod na Korze (1965), v ktorom stvárnil hlavnú postavu Tóna Brtka.

Autorom návrhu mince je Tomáš Lamač. V bežnom vyhotovení malo byť vyrazených 4 500 kusov a v proof vyhotovení 10 500 kusov. O razbu sa aj v tomto prípade postarala Mincovňa Kremnica.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Francúzi sa postarali o bizár

Nová francúzska poštová známka má na sebe vyobrazenú bagetu previazanú stužkou vo farbách trikolóry. Nejde pritom o nič prekvapivé, veď bageta je symbolom francúzskej gastronómie, okrem toho je od roku 2022 aj súčasťou nehmotného dedičstva UNESCO.

Zaujímavé však je, že známka má mať „pekárenskú vôňu”. Dopomáhať k tomu bude práve špeciálny atrament s mikrokapsulami, ktoré známke dodajú vôňu čerstvo upečeného chleba.

Štátna poštová tlačiareň Philaposte v obci Boulazac na západe Francúzska vytlačí celkovo 594-tisíc kusov tejto poštovej známky, pričom jedna známka stojí 1,96 eura.

Výroba takejto špeciálnej poštovej známky bola výzvou aj pre samotných tlačiarov. Bolo totiž technicky veľmi náročné naniesť poštovú farbu tak, aby sa nepoškodila vrstva s arómou.

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora