Inflácia na Slovensku výrazne klesla. Za niektoré produkty však platíme o dosť viac

  • Rast cenovej hladiny v apríli spomalil.
  • Slováci si najviac priplatili za alkohol a tabak.
Ekonomika Inflácia na Slovensku v apríli klesla
Inflácia na Slovensku v apríli klesla. Zdroj: shutterstock.com/PERO studio
BITmarkets BITmarkets

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne vzrástli už iba o 2,1 % z marcových 2,3 %. V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia dosiahla hodnotu 2,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli vzrástli o 0,3 %. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najviac rástli ceny alkoholu a tabaku

Vyššie ceny ako pred rokom boli v 11 odboroch (výdavkových skupinách domácností) a v jednom odbore – rekreácia a kultúra – zostali ceny nezmenené. Najvýznamnejší vplyv na hodnotu inflácie mali medziročne vyššie ceny v odbore alkohol a tabakové výrobky. Už niekoľko mesiacov negatívne ovplyvňujú celkovú mieru inflácie drahšie destiláty (aktuálne v apríli o 16,2 %) a tabak (o 9,7 %), reagujúce najmä zvýšením spotrebných daní.

Doprava je drahšia

Významný vplyv mal rast cien v odbore doprava o takmer 7 %, a to najmä pre medziročne drahšie pohonné látky, ale aj dopravné služby, predovšetkým v oblasti autobusovej dopravy. Tretím zásadným vplyvom na medziročnej úrovni boli o 4,5 % vyššie ceny ako pred rokom pri predmetoch a službách osobnej starostlivosti.

 

Dve podielovo najvýznamnejšie výdavkové skupiny slovenských domácností, a to potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami už k rastu cien prispievali podľa ŠÚ SR len minimálne. Potraviny boli rovnako drahé ako pred rokom. Štatistici upozornili, že ide iba o priemer, pretože tri zlacňujúce štruktúry vykompenzovali mierne rasty cien šiestich ostatných zložiek potravín. Medziročne o 1 % až 6 % lacnejšie sa predávalo mlieko, syry, vajcia, zelenina, ako aj oleje, tuky. Naopak, o niečo viac ako pred rokom, do 4 %, spotrebitelia platili za chlieb s obilninami, mäso, ovocie, ale tiež cukor a cukrovinky.

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: