Z Košíc do Bratislavy za menej ako jednu hodinu? Čoskoro to bude realita

  • Téma leteckej dopravy medzi Bratislavou a Košicami je opäť na stole.
  • Premiér Fico má v pláne usporiadať súťaž s aerolinkami.
  • Otázkou zostáva, koľko by takéto letenky stáli.
Titulky Letecké spojenie dvoch najväčších miest by malo byť realitou
Letecké spojenie dvoch najväčších miest by malo byť realitou. Zdroj: shutterstock.com/RossHelen/Sina Ettmer Photography
BITmarkets BITmarkets

Téma priameho leteckého spojenia dvoch najväčších slovenských miest je opäť na stole. Aj keď to nebude pre štát lacné, premiér Robert Fico je odhodlaný projekt zrealizovať. O téme informoval denník Pravda.

Nie je žiadnym tajomstvom, že vláda chce túto leteckú linku obnoviť. Pre mnohých by to bolo skutočne výhodné, pretože let by trval približne 55 minút. To je výrazne menej oproti ceste vlakom alebo autobusom, ktorá trvá aj viac ako päť hodín.

Vláda túto tému otvára aj s blížiacim sa výročím Letiska Košice. 5. mája 1924 na ňom pristálo prvé komerčné lietadlo, ktoré letelo z Prahy cez Bratislavu.

Raz sme ju tu už mali

Pravidelnú leteckú linku medzi najväčšími slovenskými mestami zabezpečovali České aerolínie (ČSA). Veľké prúdové lietadlá s väčšou kapacitou ale neboli dostatočne naplnené. V roku 2019 sa linka definitívne zrušila.

Ak by vás zaujímalo, koľko v tom čase stáli letenky, tak to bolo aj so spiatočným letom okolo 100 až 200 eur. Spojenie dokonca niekedy premávalo aj dvakrát denne.

Premiér Robert Fico (Smer-SSD) avizoval, že všetko je pripravené, a že čakajú už len na odpoveď z Bruselu. Nasledujúcim krokom je usporiadanie súťaže, do ktorej by sa mohli zapojiť jednotlivé letecké spoločnosti.

Ak by zo súťaže vzišiel víťaz, ten by dostal od štátu na prevádzkovanie finančnú dotáciu vo výške 200-tisíc eur. K tomu by sa mala pridať aj výrazná zľava z letiskových poplatkov. Podľa slov premiéra musí takýto projekt podporovať štát, inak by skrachoval. Letisko Košice záujem taktiež neskrýva.

Sme veľmi otvorení týmto diskusiám. Sme presvedčení o tom, že dopyt by bol obrovský a potenciál tejto linky je ohromný.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Budú letenky výhodné?

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: PravdaTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.