Satoshi Nakamoto údajne píše knihu o počiatkoch Bitcoinu

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V mainstreamových médiách sa objavili nové dohady o totožnosti zakladateľa Bitcoinu vystupujúceho pod menom Satoshi Nakamoto. Do dnešného dňa totiž jeho/jej/ich totožnosť nebola odhalená. Posledný kúsok do skladačky ponúka tvrdenie, že Satoshi Nakamoto v súčasnosti píše knihu o počiatkoch Bitcoinu. 

Získajte exkluzívne členstvo na Trading11 iba za 10 € mesačne

Oznámenie formou kryptogramu

Na stránke Nakamotofamilyfoundation sa v piatok objavila správa, ktorá avizuje novú knihu o počiatkoch Bitcoinu a podpísaný pod touto správou je práve Satoshi Nakamoto. Z tohto oznámenia a najmä spôsobu, akým bolo učinené, niektorí odvodzujú, že autorom oznámenia, a teda aj pripravovanej knihy, ktorej ukážka je v texte, je skutočný autor whitepaperu Bitcoinu Satoshi Nakamoto.

Oznámenie tiež obsahuje jednoduchý kryptogram, po ktorého vylúštení vyjde najavo názov knihy:

V prípade, že sa vám nechce lúštiť, odpoveď nájdete nižšie.

Stránka obsahuje aj podrobnosti o „výňatku z literárneho diela pozostávajúceho z dvoch častí”. Autor tiež uvádza nasledovné: „Chcel som, aby ľudia a fakty boli známe.”

Honne a tatemae

Odpoveďou na kryptogram je pravdepodobne „honne a tatemae” alebo „tatemae”, čo je podľa Wikipédie japonský výraz označujúci „kontrast medzi pravými pocitmi a túžbami človeka” a „správaním a názormi, ktoré sa prejavujú na verejnosti.”

Satoshi Nakamoto nie je skutočné meno

Autor tvrdí, že Nakamoto sa zapojil do cyberpunkového hnutia, ktoré umožnilo vznik Bitcoinu, ako 14-ročný. A uvádza tiež tento zaujímavý bod: „Chcel by som tu niečo vysvetliť. Viem, že niektorí z vás možno o tomto čítate alebo počujete po prvý raz, možno neviete, takže ja by som to rád povedal verejne, pretože hoci sa to predpokladá, nikdy to nebolo verejne uvedené, takže to urobím oficiálne,” píše autor stránky. „Satoshi Nakamoto nie je skutočné meno, konkrétne nejde o legálne meno. Je to predovšetkým podstata myšlienky a rozumu.”

Záver

Stránka tiež obsahuje odkaz na výňatok z textu pripravovanej knihy (tomu sa budeme venovať v zajtrajšom článku, takže si ho nenechajte ujsť), ale ani experti Bloomberg News neboli schopní nezávisle overiť pravosť príspevku či výňatku. Kým sa pustíme do textu výňatku, napíšte nám do komentárov, či veríte tomu, že by skutočne mohlo ísť o dielo autora Bitcoinu.

Medzitým si môžete tiež pustiť naše najnovšie video: 

Nenechajte si ujsť naše krypto-spravodajstvo a prihláste sa k odberu notifikácií. Inštrukcie získate kliknutím na zvonček vľavo dolu. Môžete nás tiež sledovať na našej facebookovej stránke a nenechajte si ujsť najnovšie správy z kryptosveta.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravila Denisa.

Zdroj:
Bloomberg.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.