Potraviny majú nové výživové značenie. Čo tieto písmená znamenajú?

  • Slovenskí potravinári nechcú plošne zaviesť označovanie potravín Nutri-Score.
  • Je podľa nich diskriminačné a rozdeľuje potraviny na dobré a zlé.
  • Radšej by privítali alternatívu s názvom NutrInform Battery.
Ekonomika Potraviny dostanú nové výživové označenie
Potraviny dostanú nové výživové označenie. Zdroj: shutterstock.com/Paulik_by/Drazen Zigic
BITmarkets BITmarkets

Označovanie a posudzovanie potravín je od januára 2024 prísnejšie. Všeobecný systém na označovanie potravín Nutri-Core ale Slovensko odmieta, pričom je v hre iné označenie. Téme sa venoval portál TVNOVINY.

Problémom označenia Nutri-Core je to, že na obale je príliš veľa informácií, čo vedie len ku zbytočnému chaosu a neprehľadnosti. Ten označuje potraviny písmenami A, B, C, D a E.

Slovenským potravinárom sa aj napriek zjednodušeniu zdá tento systém príliš komplikovaný. Podľa ich názoru bezdôvodne diskriminuje potraviny, ktoré delí na dobré a zlé. Jeho používanie je v EÚ dobrovoľné.

Nutri-Score uprednostňuje vysoko-spracované potraviny, ktoré je jednoduché reformulovať a diskvalifikuje kvalitné živočíšne bielkoviny, diskriminuje tradičné potraviny, nereflektuje kvalitu bielkovín, nereflektuje prídavné látky, nereflektuje zdraviu prospešné vitamíny a minerálne látky.

Veľké zmeny nastali práve od tohto roka, pričom až 40 % výrobkov zmenilo svoje označenie, väčšina teda k horšiemu. Najväčší prepad zaznamenali práve mliečne výrobky.

Takto vyzerá označenie Nutri-Score

Takto vyzerá označenie Nutri-Score. Zdroj: shutterstock.com/Markus Mainka

Len pre porovnanie, ovocné jogurty sa presunuli z kategórie B do D. Napríklad z kategórie A zmizli všetky ostatné nápoje, pričom ostala tam len voda. Na druhej strane došlo aj k opačnému efektu, keď si niektoré potraviny prilepšili. Hovoríme o celozrnnej múke, rybách a repkovom či olivovom oleji.

Za lobovaním systému Nutri-Score stoja nadnárodné spoločnosti, ktorým sa pozdáva myšlienka jednotného systému označovania potravín. Na Slovensku ho používa Nestlé, Danone, Kaufland a Dr Oetker.

Slovenskí potravinári by však boli radšej za iný označovací systém potravín, pričom existuje alternatíva v podobe NutrInform Battery. Ten nedelí potraviny na dobré a zlé, ale zameriava sa na vyjadrenie percentuálneho denného príjmu v prípade tukov, cukrov a soli.

Je podľa vás nové označenie zrozumiteľné?

Loading ... Loading ...

Slovensko zápasí s nedostatkom pekárov

Nový plán pomoci predstavil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) na rokovaní v Tatranskej Lomnici so zástupcami Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Najväčším problémom však zostáva nedostatok kvalifikovaných ľudí v tomto odbore.

Minister Erik Tomáš tak prišiel do Tatier so štyrmi programami pomoci pre sektor potravinárov. Ide o konkrétne programy financované z európskych zdrojov, ktoré by sa mali začať realizovať v najbližších týždňoch. Podľa slov ministra tieto projekty prispejú k vzdelávaniu, zapracovaniu a následnému umiestneniu na trh práce.

Zároveň sa ministerstvo zameralo aj na doterajšie odvodové úľavy pre potravinárov, ktoré platí zamestnávateľ za svojich zamestnancov. Predĺženie tohto nariadenia vláda schválila už 10. januára na svojom rokovaní.

Novela zákona o sociálnom poistení z dielne tohto ministerstva mala nadobudnúť účinnosť od 1. februára 2024. Cieľom vlády je teraz v dohľadnej dobe schváliť predĺženie platnosti odborovej úľavy, inak to môže mať vplyv na odbytové ceny.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Prečítajte si aj: Na Slovensku nemá kto piecť chlieb. Ministerstvo práce prichádza s riešením

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TVNOVINYTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.