Obrovský prepad transakčných poplatkov bitcoinu. Čo sa deje?

Novinky Bitcoin a prepad poplatkov
Bitcoin a prepad poplatkov. Zdroj: shutterstock.com/JMiks/Ekaterina_Minaeva
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Transakčný poplatok za bitcoin v priebehu dvoch posledných rokov dosiahol maximum 30 dolárov. V súčasností je priemerný náklad za odoslanie bitcoinu na úrovni 9,02 dolárov. Podľa správy Thenewscrypto bol bitcoinový blockchain preplnený státisícami nepotvrdených transakcií.

Uväznené transakcie

Kryptomenový influencer Mati Greenspan nedávno zdieľal status, v ktorom tvrdil, že v bitcoinovom blockchaine čaká na potvrdenie až 300 000 transakcií. Práve to má byť hlavným dôvodom prečo transakčný poplatok vytvoril rekordné maximum na hladine 30,91 dolárov dňa 8. mája. Podľa údajov YCharts sa následne prepadol za 24 hodín až o 30,94 %.

Niektorí kryptomenoví analytici označili vysokú volatilitu transakčných poplatkov pre bitcoin za škodlivú. Samozrejme, existuje realizácia transakcie aj bez poplatku, no baníci ju môžu ignorovať. To znamená, že transakcia môže čakať na schválenie do nekonečna.

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a
najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>
náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.
Sponzorovaný obsah

Poplatok za bitcoin na novom maxime

Rovnakú extrémnu volatilitu zaznamenala aj spoločnosť Glassnode. Podľa jej údajov bolo počas 8. mája vyzbieraných na poplatkoch až 17,75 milióna dolárov. Pre porovnanie, v čase písania článku sa táto hodnota pohybuje na úrovni 4,59 milióna dolárov. Naposledy sme boli svedkami podobných hodnôt v čase formovania dlhodobého maxima 20. apríla 2021, kedy bolo za jediný deň na poplatkoch vyzbieraných až 16,75 milióna dolárov.

Ak si ale porovnáme percento príjmov baníkov odvodených z poplatkov zistíme, že rozdiel je omnoho vyšší. Počas 8. mája toto percento predstavovalo až 42,59 %, zatiaľ čo 20. apríla iba 27,39 %.

V prípade, že sa zaujímate o bitcoin viac do hĺbky, odporúčame vám prečítať si aj nasledujúce články:

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku.

Všeobecne platí, že s narastajúcou cenou rastú aj transakčné poplatky. Nedávny rast bol ale v minulosti zaznamenaný iba pri formovaní vrcholov cyklov a nie pri počiatku rastúceho trendu.

Mohlo by ťa zaujímať: Model stock to flow určil, do kedy bitcoin dosiahne 100 000 dolárov

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.