Obyvatelia Švajčiarska odmietli centralizáciu bankového systému

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Decentralizácia, to jest tu často spomínaný pojem. Nehýbe však iba svetom kryptomien, ale veľký vplyv môže mať aj na ekonomiku. Švajčiarski obyvatelia sa dnes v národnom referende mohli rozhodnúť, či podporia návrh vlády na hlbšiu centralizáciu národnej banky alebo nie.

Švajčiarsko, respektíve súčasný politický systém v zemi helvétského kríža, umožňuje zvolať hlasovanie v národnom referende o dôležitých krokoch vlády. Hlasovanie je vyhlásené ak sa vyzbiera stotisíc podpisov. Dnes sa tak obyvatelia alpskej zeme mohli rozhodnúť, či podporia zmenu národného bankového systému, a to na viac centralizovaný, skôr než centralizácie pozbavený. Podľa oficiálnych výsledkov reformu odmietlo 75 % obyvateľov.

Získajte profesionálne analýzy a exkluzívny pohľad na kryptomeny na trading11.com

Vollgeld Initiative – 75% obyvateľov proti

Švajčiarsko v súčasnosti využíva takzvaný systém bankovníctva čiastočných rezerv. Ten je viac ako bežný a je využívaný všetkými bankami po celom svete. Znamená to, že banka si v držaní ponechá iba určitú časť peňazí, ktoré prijme od klientov. Aj keď tým je banka povinná im peniaze vydať, kedykoľvek o to požiadajú, je treba brať do úvahy, že nikdy nedôjde k tomu, že by si všetci klienti vybrali všetky svoje peniaze v jeden moment. To znamená, že banka nemusí stále uchovávať 100 % všetkých vkladov a uchováva si teda len nejakú časť. Inými slovami rezervu. Tie prostriedky, ktoré momentálne nedrží v rezerve tak môže poskytnúť v podobe úverov ďalším klientom. Dochádza tak k vzniku bezhotovostných peňazí, avšak nie k vzniku bohatstva.

Mohlo by vás zaujímať: Švajčiarsko sa chce stať „kryptonárodom” a podporovať ICO

Tento systém mala zmeniť takzvaná Vollgeld Initiative. Tá požaduje, aby bola komerčným bankám odňatá možnosť vytvárania „fiktívnych” peňažných prostriedkov a aby bola ponechaná iba švajčiarskej centrálnej banke, pričom naráža na to, že súčasný systém porušuje švajčiarsku ústavu. Ostatné banky by tak mohli požičiavať iba to, čo majú reálne k dispozícií, a to buď od svojich klientov či iných bánk. Iniciativa Vollgeld však nie je žiadnou novinkou. Pripravená bola už na konci roku 2015 a hlasovanie sa malo uskutočniť v nasledujúcom roku. Vtedy však ešte nebola iniciatíva patrične pripravená a hlasovanie sa odohralo až dnes, teda o dva roky neskôr.

Podľa súčasných výsledkov odmietlo reformu 75,7 % obyvateľov. Najvyššej podpore sa iniciatíva Vollgeld teší v kantone Genf, kde získala 40,3 % hlasov. Podrobnejšie výsledky hlasovania nájdete tu.

Odporúčame: Hľadáte hardwarovú peňaženku? Máme pre vás tip

Čo by iniciatíva zmenila?

VI, teda Vollgeld Initiaive, mala byť reakciou na ekonomickú krízu z roku 2008. Vďaka nej mali byť vklady klientov bezpečnejšie a okrem toho sa, ako som už skôr povedal, opierala o švajčiarsku ústavu, podľa ktorej má na tvorbu bezhotovostných prostriedkov výhradné právo národná švajčiarska banka. Pokiaľ by reforma prešla, znamenalo by to, že by sa švajčiarska národná banka stala výhradným poskytovateľom úverov a pôžičiek, ale zároveň jediným subjektom, ktorý by mohol inkasovať zisky z úrokov na nich. Bankový systém by sa tak stal silne centralizovaným.

Iniciatívu odmietla rada predstaviteľov nie len komerčných bánk, ale svoj nesúhlas pripojil aj predseda národnej banky, ktorý Vollgeld označil za zbytočný a nebezpečný experiment. CEO banky UBS vyjadril svoju dôveru v to, že švajčiarsky ľud odmietne túto „samovražednú” reformu.

Záver: Švajčiarsko domovom kryptomien

Krok vedúci k silnej centralizácií národného bankového systému by bol od zeme s tak pozitívnym postojom ku kryptu viac než nečakaný. Švajčiarsko by sa dalo nazvať aj domovom kryptomien. Sídli tu rada kryptobúrz a podnikov, ktoré ťažia s veľmi pozitívne naladenej miestnej legislatívy, napríklad Xapo, Mentas alebo aj Ethereum. Kantonu Zug sa dokonca prezýva „Crypto Valley”, teda údolie krypta a je označované za pomyselné hlavné mesto celého kryptopriemyslu. Výsledok referenda by mohol byť teda i odrazom toho, že Švajčiarsko je naklonené skôr ceste decentralizácie než centralizácie.

Naše najnovšie video:

Zdroj: news.bitcoin.com

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.