Americký MIT prišiel s tromi možnými scenármi, ako by bolo možné zničiť Bitcoin

Novinky Bitcoin a najhorší scenár na 100 000
Bitcoin a najhorší scenár na 100 000. Zdroj: Shutterstock.com/GoodIdeas
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Známy americký Massachusettský technologický inštitút (MIT) sa pustil do špekulácií o tom, čo by mohlo byť príčinou pádu alebo zničenia Bitcoinu. Tieto teórie vyzerajú možno ako námety na sci-fi romány, ale tak určite vyzeral aj prvý nápad na decentralizovanú menu založenú na kryptografii. A niektoré z nich už sú aspoň čiastočne realizované.

Originál článku v českom jazyku nájdete tu.

Prvá možnosť – vládna mena Fedcoin

Je rok je dvetisíc a pár desiatok, a je deň, kedy sú splatné vaše dane. Ale namiesto podávania priznania a platby daní vykoná automatický algoritmus výber z vašej elektronickej peňaženky v mene nazvanej trebárs Fedcoin (pozn. red.: To ani nemusí byť taká ďaleká budúcnosť, pretože trebárs vo Švédsku už tiež neexistuje daňové priznanie, ktoré by ste si počítali sami – príde vám len SMS s výpočtom od úradov, ktorú potvrdíte, pokiaľ je výpočet správny – a to je všetko).

Tento nový blockchain by fungoval tak, že finančné inštitúcie by predstavovali autorizované uzly, namiesto dnešných peer-to-peer sietí. S podobnou myšlienkou už experimentovala napríklad Kanadská národní banka v roku 2016, kedy prebehla simulácia takého systému na blockchaine Etherea.

Druhá možnosť – Facebook prevezme funkciu Bitcoinu

Druhá možnosť je v podstate prevzatie Bitcoinu Facebookom, čo by sa dalo vykonať tak, že by Facebook vytvoril digitálnu peňaženku s BTC pre všetkých svojich užívateľov, ktorí by vzápätí odmieňal v kryptomene za interakciu s reklamami a poskytoval im služby za to, že by nechávali Facebook využívať nepotrebný výkon ich počítačov. Z Bitcoinu by sa tak stala obdoba štátom kontrolovanej meny (viď vyššie), len by tentokrát bola kontrola v rukách korporácie. Alebo by mohol Facebook jednoducho vydať vlastnú kryptomenu, ako napríklad Telegram, ktorý vybral pomocou ICO rekordných 1,7 miliardy USD.

Tip redakcie: Odzvoní Youtube a Facebooku kvôli cenzúre kryptomien?

Tretia možnosť – Bitcoin by sa mohol stať irelevantný, proste zastaraný

Tretia možnosť sa už do istej miery stáva skutočnosťou. Predstavte si, že ste pri pokladni v obchode s potravinami. Vo vnútri digitálnej peňaženky na svojom telefóne nájdete nie len Digitálny dolár a Libra, ale aj AppleCash, ToyotaCash a token obchodu, v ktorom stojíte. K dispozícii sú tiež ďalšie mince a tokeny, každý na iný účel. Niečo ako sú dnes vernostné karty, ale o level vyššie.

Záver

Technologický inštitút MIT dospel vo svojej štúdii k záveru, že „ak majú byť kryptomeny využívané masovo, budú to zvyky más, nie prianie prvých užívateľov a vývojárov Bitcoinu, ktoré určia, čo sa stane s víziou Satoshiho Nakamota.”

A čo si myslíte vy? Dôjde časom k nahradeniu Bitcoinu inými kryptomenami, k rozšíreniu vládou kontrolovaných kryptomien nebo k prevzatiu myšlienky veľkými korporáciami, ktoré len zaistí ich masové rozšírenie? Podeľte sa v komentároch alebo na Facebooku o váš názor.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.