Viaceré krajiny hlásia zvýšený počet nakazených salmonelózou. Na tieto potraviny si dávajte pozor

  • Salmonela je mimoriadne odolná baktéria, ktorá dokáže prežiť dlhý čas na rôznych povrchoch v domácnosti.
  • Inkubačná doba salmonelózy sa pohybuje od 6 do 48 hodín od nákazy.
  • Problémy hlásia z viacerých európskych krajín.
Novinky Na tieto potraviny si dávajte pozor
Na tieto potraviny si dávajte pozor. Zdroj: Shutterstock.com/gpointstudio, Olena Ivanova
BitmarketsBitmarkets

Aké potraviny stoja za salmonelózou?

Salmonelová infekcia je bakteriálne ochorenie, ktoré sa najčastejšie vyskytuje v črevách zvierat a ľudí. K nákaze môže dôjsť prostredníctvom kontaminovanej vody alebo potravín. Medzi najrizikovejšie potraviny patria:

  • surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso a morské plody,
  • surové a nedovarené vajcia,
  • nepasterizované mliečne výrobky,
  • nedostatočne umyté ovocie a zelenina,
  • potraviny pripravované v nevyhovujúcich hygienických podmienkach.

Salmonela je mimoriadne odolná baktéria, ktorá dokáže prežiť dlhý čas na rôznych povrchoch v domácnosti, vrátane kuchynského náradia. Baktériu dokáže zničiť až teplota nad 70 stupňov Celzia, čo znamená, že prežije aj v chladničke či mrazničke.

Inkubačná doba salmonelózy sa pohybuje od 6 do 48 hodín od nákazy. Pacienti zvyčajne pociťujú viacero nepríjemných príznakov, medzi ktoré patrí vodnatá stolica, vracanie spojené s nevoľnosťou a horúčka so zimnicou. Postihnutí často trpia dehydratáciou, výraznou únavou a bolesťami hlavy. Tieto symptómy obvykle pretrvávajú 4 až 7 dní.

Odborníci pritom zdôrazňujú dôležitosť prevencie pri ochrane pred nákazou. Za kľúčové považujú najmä dôkladnú tepelnú úpravu rizikových potravín a vyhýbanie sa konzumácii surového mäsa. Rovnako významné je pravidelné a dôkladné umývanie rúk, správne skladovanie potravín a dodržiavanie prísnych hygienických zásad pri príprave jedla.

V súvislosti s aktuálnou situáciou je potrebná zvýšená opatrnosť najmä pri konzumácii rukoly a inej čerstvej zeleniny. Pred konzumáciou by sa mala zelenina dôkladne umyť pod tečúcou vodou, čím sa minimalizuje riziko nákazy.

SpäťStrana 2/3Ďalej
txbtxb
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.