Viaceré krajiny hlásia zvýšený počet nakazených salmonelózou. Na tieto potraviny si dávajte pozor

  • Salmonela je mimoriadne odolná baktéria, ktorá dokáže prežiť dlhý čas na rôznych povrchoch v domácnosti.
  • Inkubačná doba salmonelózy sa pohybuje od 6 do 48 hodín od nákazy.
  • Problémy hlásia z viacerých európskych krajín.
Novinky Na tieto potraviny si dávajte pozor
Na tieto potraviny si dávajte pozor. Zdroj: Shutterstock.com/gpointstudio, Olena Ivanova
Coinfactory PC banerKvakomat mobil

Aké potraviny stoja za salmonelózou?

Salmonelová infekcia je bakteriálne ochorenie, ktoré sa najčastejšie vyskytuje v črevách zvierat a ľudí. K nákaze môže dôjsť prostredníctvom kontaminovanej vody alebo potravín. Medzi najrizikovejšie potraviny patria:

  • surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso a morské plody,
  • surové a nedovarené vajcia,
  • nepasterizované mliečne výrobky,
  • nedostatočne umyté ovocie a zelenina,
  • potraviny pripravované v nevyhovujúcich hygienických podmienkach.

Salmonela je mimoriadne odolná baktéria, ktorá dokáže prežiť dlhý čas na rôznych povrchoch v domácnosti, vrátane kuchynského náradia. Baktériu dokáže zničiť až teplota nad 70 stupňov Celzia, čo znamená, že prežije aj v chladničke či mrazničke.

Inkubačná doba salmonelózy sa pohybuje od 6 do 48 hodín od nákazy. Pacienti zvyčajne pociťujú viacero nepríjemných príznakov, medzi ktoré patrí vodnatá stolica, vracanie spojené s nevoľnosťou a horúčka so zimnicou. Postihnutí často trpia dehydratáciou, výraznou únavou a bolesťami hlavy. Tieto symptómy obvykle pretrvávajú 4 až 7 dní.

Odborníci pritom zdôrazňujú dôležitosť prevencie pri ochrane pred nákazou. Za kľúčové považujú najmä dôkladnú tepelnú úpravu rizikových potravín a vyhýbanie sa konzumácii surového mäsa. Rovnako významné je pravidelné a dôkladné umývanie rúk, správne skladovanie potravín a dodržiavanie prísnych hygienických zásad pri príprave jedla.

V súvislosti s aktuálnou situáciou je potrebná zvýšená opatrnosť najmä pri konzumácii rukoly a inej čerstvej zeleniny. Pred konzumáciou by sa mala zelenina dôkladne umyť pod tečúcou vodou, čím sa minimalizuje riziko nákazy.

SpäťStrana 2/3Ďalej
Etoro AI akcieCoinfactory mobil baner
Autor:
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Slovenská sporiteľňa vydala dôležité varovanie: Hrozí, že jej klienti prídu o peniaze

2

Slovensko zasiahla vlna nezamestnanosti: Katastrofa nás ešte len čaká

3

Top 5 kryptomien s vysokým potenciálom pre august 2025

4

Národná banka Slovenska bije na poplach. Slováci majú obrovský problém

5

Slovensko kolabuje: 5 desivých signálov, že ekonomika sa rúti do krízy

PR články

Bitcoin údajne smeruje na 150 000 dolárov, no majú ho prekonať tieto kryptomeny

PR články  | 30. júla 2025

PR článok Remittix. Predikcia ceny Bitcoinu je pozitívna. Po tom, čo sa pohyboval medzi 106 000 až 108 000 dolárov, analytici teraz predpokladajú ako ďalší míľnik hodnotu 150 000 dolárov.

Bitcoin údajne smeruje na 150 000 dolárov

Získajte 100 dolárov zadarmo a začnite obchodovať s kryptomenami

PR články  | 29. júla 2025 Horúca novinka

PR článok spoločnosti BITmarkets. BITmarkets prichádza s výnimočnou ponukou pre všetkých, ktorí chcú začať obchodovať s kryptomenami, no nechcú riskovať vlastné peniaze.

Obchodujte kryptomeny na BITmarkets s bonusom 100 dolárov
Horúca novinka

Rozšírenie kryptopeňaženky MetaMask pre Chrome ničí SSD disky používateľov

PR články  | 29. júla 2025

Používatelia rozšírenia MetaMask pre Chrome, Operu a Edge si pravdepodobne budú chcieť túto kryptopeňaženku odinštalovať, aspoň kým sa nevyrieši táto vážna technická porucha.

Problém používateľov Metamask