- Viacero podnikavých Slovákov robí svoj biznis cez inzerát.
- Nájde sa dokonca aj „mäsiar“, ktorý ponúka vlastné výrobky bez toho, aby o jeho výrobe vedela veterinárna správa.
- Nelegálne klobásky si zákazníci pochvaľujú, aj keď im ich donesie len obyčajný kuriér.
Podnikaví Slováci využívajú možnosti, ktoré im priniesli internet a doba, v ktorej ľudia žijú svoj život na sociálnych sieťach. Na facebooku sa objavujú predajcovia, ktorí možno aj ponúkajú kvalitný produkt, no jeho bezpečnosť je otázna. Neobťažujú sa totiž tým, aby splnili všetky predpisy, ktoré ich podnikanie vyžaduje.
Vlastné mäsové výrobky ponúkajú Slováci na Facebooku
Portál Index upozornil na predajcu mäsových výrobkov, ktorý podniká na facebooku. Jeho profil nesie názov „Domáce zabíjačkové špeciality bez chémie robené ako kedysi” a získal si priazeň veľkej skupiny zákazníkov. Na to poukazuje aj fakt, že má aktuálne 17-tisíc sledovateľov.
Administrátorom facebookového profilu je Jozef Kupča z Hontianskej Vrbice, ktorý však nefiguruje na zozname v Obchodnom registri a ani na zozname veterinárnej správy, ktorá schvaľuje výrobne mäsových výrobkov.
Svoje produkty tento úspešný facebookový podnikateľ odosiela zákazníkom jednoducho v balíkoch prostredníctvom kuriérskej spoločnosti. To aj napriek tomu, že sa jedná o tovar, ktorý je náchylný na zmeny teploty a musí počas prepravy spĺňať prísne hygienické normy. V komentároch predajca dokonca uvádza, že tovar zasiela do všetkých krajín Európskej únie.
Predajcu sme kontaktovali s otázkou, či je možné jeho výrobky zakúpiť aj v nejakej kamennej predajni.
My nemáme žiadnu predajňu, my sme domáci predajcovia. U nás sa dá len tak, že si objednáte cez objednávkový formulár, alebo prídete k nám osobne do Vrbice.
Prísne hygienické aj náročné administratívne požiadavky mnohých Slovákov od biznisu s potravinami odradia. No nájdu sa aj odvážlivci, ktorí podnikajú s mäsom „len tak na inzerát”. Podobných predajcov nájdeme na Slovensku viacero, no tento si získal pozornosť svojou veľkou zákazníckou základňou.
Oficiálny výrobcovia musia splniť prísne podmienky
Bežný výrobca mäsových výrobkov musí na Slovensku splniť veľmi prísne podmienky na to, aby získal povolenie na prevádzkovanie svojej výroby. Musí si ho preveriť Štátna veterinárna a potravinová správa aj Úrad verejného zdravotníctva. Musí mať na svoju činnosť zriadenú živnosť, účtovať doklady, podrobne evidovať pôvod mäsa a v neposlednom rade aj platiť dane a odvody.
Facebookový „mäsiar” ponúka online domáce zabíjačkové špeciality, čo však nie je legálne. Každú domácu zabíjačku je potrebné vopred ohlásiť štátnym veterinárom. No aj po splnení tejto podmienky, výrobky, ktoré pri domácej zabíjačke vzniknú, nesmú smerovať na predaj, ale sú určené výlučne na domácu spotrebu chovateľa.
Riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš pre Index povedal, že „mäso z domácich zabíjačiek nesmie byť uvedené na trh. Jatočné zabíjanie zvierat nie je prvovýrobou a nie je možné ho považovať za maloobchod.”
Rovnakým spôsobom, bez platných povolení a dá sa povedať „len tak na kolene” podnikajú šikovní Slováci vo viacerých oblastiach. Na Facebooku je veľké množstvo profilov, ktoré ponúkajú chlebíčky, obložené misy, zákusky či torty. Nie každý z týchto podnikateľov má na prácu s potravinami príslušné povolenia, čo znamená, že takto zakúpené potraviny vôbec nemusia spĺňať hygienické normy.
Prečítajte si aj: Slovenské hydinárne sa topia v dlhoch a bankrotujú. Na krku majú aj podozrenie z podvodov