- Slovenské mäso sa vytráca z pultov obchodov a nahrádzajú ho lacné alternatívy zo zahraničia.
- Situácia sa môže ešte zhoršiť, pretože firma, ktorá spracováva mäso, krachuje.
Firma pre Denník N potvrdila, že bitúnok odstaví a bude pokračovať v činnosti v inom segmente. Nakúpila stroje, ktorými bude vyrábať stravu pre psy a mačky.
Konateľ Nourus – Mäso Norbert Tóth pre portál poľnoinfo.sk uviedol:
Po diskusii v rodine sme sa zhodli, že opätovne spustiť prevádzku bitúnku nemá ekonomický zmysel. Neviem, či si zodpovední uvedomujú, že keď nebudú bitúnky, bude na slovenských pultoch chýbať aj čerstvé mäso.
Slovensko zaplavilo lacné mäso zo zahraničia
Riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič pre STVR povedal:
V rámci bravčového mäsa sme dlhodobo odkázaní na dovoz. Na Slovensku je jednak nedostatok tohto mäsa, ale sú aj obrovské cenové rozdiely, ktoré spotrebiteľ jednoducho neakceptuje, aj okolo 30 percent.
Lacné mäso zo zahraničia považujú odborníci za menej kvalitné a v konečnom dôsledku je na tanieri aj drahšie. Pracovníčka Výskumného ústavu živočíšnej tvorby Martina Gondeková vysvetlila:
Dovezené mäso je vákuovo balené. Niekoľkokrát sa s tým mäsom narába, čím sa narúša jeho štruktúra a z toho mäsa sa neustále uvoľňuje tekutina. Po odpočítaní hmotnostných strát balením a po kuchynskej úprave sme zistili, že slovenské mäso je aj tak najvýhodnejšie.
Hydinárska firma skončila v konkurze
Finančné ťažkosti dobehli aj jedného z najväčších spracovateľov hydiny na Slovensku. Spoločnosť HYDINA SK skončila v konkurze a zanechala po sebe dlhy na daniach v hodnote viac než 6 miliónov eur, ako uvádza FinStat.
Biznis s mäsom na Slovensku krváca. Náš trh zaplavili dovezené lacné alternatívy, čo spôsobuje ťažkosti domácim producentom. Napriek tomu, že slovenskí chovatelia vychovajú dostatok kráv, viac sa im oplatí predať ich ešte v živom stave za hranice, než by ich mali predávať domácim spracovateľom.