- Slovenské mäso sa vytráca z pultov obchodov a nahrádzajú ho lacné alternatívy zo zahraničia.
- Situácia sa môže ešte zhoršiť, pretože firma, ktorá spracováva mäso, krachuje.
Významný slovenský spracovateľ mäsa má vážne finančné problémy. Firma už požiadala súdy o oddlženie pod ich ochranou. Jej produkcia bude na trhu chýbať. Na pultoch obchodov tak zákazníci nájdu ešte menej slovenského mäsa ako doteraz.
Slovenského mäsa je stále menej
Slovenské bitúnky v minulom roku spracovali o 15 % menej mäsa ako rok predtým. Slovenské mäso na pultoch obchodov nahrádza tovar zo zahraničia, píše RTVS.
Najviac mäsa dovážame z Európy. Bravčové k nám prúdi najmä z Poľska, Belgicka, Španielska, Nemecka a Česka. Hovädzie mäso na Slovensko prichádza z Nemecka, Írska, Holandska, Poľska a Česka.
Zaujímavé je, že sa k nám dováža aj mäso z Afriky či Južnej Ameriky. Aj napriek nákladom na prepravu dokáže úspešne konkurovať domácej produkcii.
Krach jedného z domácich spracovateľov spôsobí ďalší pokles dostupnosti slovenského mäsa v obchodoch.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Veľký bitúnok bojuje o prežitie. Firma má obrovské straty
Spoločnosť Nourus – Mäso patrí medzi dôležitých spracovateľov mäsa na Slovensku. Bitúnok sa však dostal do vážnych finančných ťažkostí a požiadal súd o reštrukturalizáciu. Ak sa firme podarí, dokáže sa vyhnúť bankrotu.
Nourus – Mäso sa prepadol do hlbokej straty. Kým ešte pred troma rokmi firma dosahovala zisky na úrovni viac než stotisíc eur ročne, rok 2023 ukončila so stratou vo výške 1,96 milióna eur, ako uvádzajú údaje na FinState. Voči štátnym inštitúciám spoločnosť nemá žiadne záväzky.