Takmer polovica Slovákov priznáva, že cena pri kúpe potravín je pre nich dôležitejšia ako ich samotná kvalita. Vychádza to z prieskumu Food barometer pre spoločnosť Edenred, ktorého výsledky spracoval portál HNonline.
Výsledky pochádzajú od 2 229 respondentov. O niečo pozitívnejší prístup má 53 % opýtaných, ktorí namiesto potravín radšej šetria v iných oblastiach. 5 % uviedlo, že kvalitu potravín neriešia.
Ako uviedla spoločnosť Edenred, obmedzovanie sa v strave v dôsledku ich vyšších cien sa môže časom negatívne prejaviť na zdravotnom stave obyvateľstva, pričom dôležitá je plnohodnotná a vyvážená strava.
71,4 % respondentov si v čase obeda hľadá reštauráciu podľa ceny. O niečo menšia skupina (66 %) zas pri výbere reštaurácie uprednostňuje kvalitu jedla.
Taktiež je pre Slovákov dôležitá aj oblasť platenia v reštauráciách. 66 % si vyberá podnik na základe akceptovania platenia pomocou stravných lístkov alebo platobných kariet.
Slováci si kompenzujú nedostatok finančných prostriedkov na stravovanie sa v reštauráciách obedom doma, uviedlo to 70,8 % opýtaných. 11,5 % z nich preferuje suchú stravu, ďalších 6,5 % si zvolí suchý obed na čerpacej stanici.
Stále platí, že Slováci míňajú na potraviny najväčšiu časť svojho mesačného rozpočtu. Takmer štvrtina respondentov uviedla, že výdavky na potraviny tvoria 30 až 40 % z príjmu. Dokonca 20 % uviedlo, že takéto výdavky na potraviny im presahujú hranicu 40 %.
V rámci V4 máme najdrahšie potraviny a v európskom meradle sme obsadili 11. pozíciu. Pre porovnanie, v Českej republike sú potraviny lacnejšie o 5 %, v Maďarsku o 12 % a v Poľsku až o 28 %.
Zarábaj aj ty na raste kryptomien.
Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.
Potravinami stále plytváme
V odpade skončí v priemere až 100 kilogramov jedla na osobu. Celosvetovo je to až 1,3 miliardy ton potravín, teda jedna tretina všetkých vyrobených potravín.
Proti tomuto trendu sa snaží bojovať aj Ministerstvo životného prostredia SR. To vydalo príručku, v ktorej uvádza 10 tipov ako neplytvať potravinami.
- Neplytvajte potravinami a nebudete zbytočne vyhadzovať peniaze
- Plánujte si svoje nákupy. Kupujte len to, čo potrebujete
- Všímajme si dátumy exspirácie
- Skladujte potraviny správne
- Uložte potraviny v chladničke podľa zón teploty
- Naučte sa variť správne veľké porcie jedla
- Spotrebujte všetky potraviny
- Konzervujte, sušte a mrazte potraviny
- Buďte solidárni
- Premeňte odpad z potravín na kompost
Pri kúpe potravín je dôležité rozlišovať medzi dvoma pojmami a to dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby. Prvý termín označuje potraviny, ktoré ak sú riadne skladované v neporušenom obale, môžu sa konzumovať aj po uplynutí tohto dátumu. Napríklad múka, ryža, nemletý mak, suché strukoviny, sušienky a čokoláda.
Dátum spotreby je na potravinách, ktoré podliehajú rýchlej skaze. Po uplynutí tohto dátumu by ste takéto potraviny nemali konzumovať, pretože môžu ohroziť vaše zdravie. Sem zaraďujeme jogurty, majonézové šaláty, porciované mäso a mlieko.
Prečítajte si aj: Vo V4 máme najdrahšie potraviny. Až 16 % domácností nemá na poriadny obed