Potraviny nás stoja až pätinu rozpočtu, napriek tomu nimi plytváme. Rady, ako ušetriť

Ekonomika Potraviny nás stoja pätinu rodinného rozpočtu
Potraviny nás stoja pätinu rodinného rozpočtu. Zdroj: shutterstock.com/Ground Picture/aslysun

Slováci míňajú na potraviny najväčšiu časť svojho rozpočtu, v reči čísel je to až jedna pätina. Na druhej strane patrí jedlo k najplytvanejším položkám. Aspoň tak to tvrdí prieskum 2muse pre 365.bank, o ktorom informoval portál HNonline.

Znepokojivý je pritom fakt, že potraviny vyjdú Slovákov až o takmer štvrtinu viac oproti obdobiu začiatku aktuálneho roka. Napriek tomu ministerstvo pôdohospodárstva uvádza informáciu, že v odpade skončí v priemere až 100 kilogramov jedla na osobu.

Slovensko potravinami plytvá

Slovensko potravinami plytvá. Zdroj: shutterstock.com/MOHAMED ABDULRAHEEM

Ako sme už spomínali v úvode, potraviny odkroja približne pätinu mesačných výdavkov. Okrem toho musia domácnosti vynakladať financie na veci spojené s bývaním, čo predstavuje približne 17,6 %. Ďalej sú to pohonné látky (12,7 %) a výdavky spojené s úhradou záväzkov voči bankám (11,5 %).

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku.

Cieľom je znížiť plytvanie

Ministerstvo životného prostredia SR dokonca vydalo 10 tipov, ako neplytvať potravinami. Tam sa dokonca uvádza, že celosvetovo sa vyhodí každý rok 1,3 miliardy ton potravín, čo predstavuje až jednu tretinu všetkých vyrobených potravín.

Potravinami plytvajú farmári, poľnohospodári, výrobcovia, spracovatelia, maloobchodníci, dodávatelia a aj konzumenti. Toto je 10 konkrétnych tipov, ako znížiť plytvanie potravinami:

  1. Neplytvajte potravinami a nebudete zbytočne vyhadzovať peniaze
  2. Plánujte si svoje nákupy. Kupujte len to, čo potrebujete
  3. Všímajme si dátumy exspirácie
  4. Skladujte potraviny správne
  5. Uložte potraviny v chladničke podľa zón teploty
  6. Naučte sa variť správne veľké porcie jedla
  7. Spotrebujte všetky potraviny
  8. Konzervujte, sušte a mrazte potraviny
  9. Buďte solidárni
  10. Premeňte odpad z potravín na kompost

Pri kúpe potravín je taktiež dôležité rozlišovať medzi pojmami dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby. Dátum minimálnej spotreby označuje potraviny, ktoré ak sú riadne skladované v neporušenom obale, môžu sa konzumovať aj po uplynutí tohto dátumu. Tu zaraďujeme múku, ryžu, nemletý mak, suché strukoviny, sušienky a čokoládu.

Dátum spotreby je vyobrazený na potravinách, ktoré podliehajú rýchlej skaze. Po jeho uplynutí by sa takéto potraviny nemali konzumovať, pretože môžu ohroziť zdravie ľudí. Sem patria napríklad jogurty, majonézové šaláty, porciované mäso a mlieko.

Ešte je dobré poznamenať, že máme aj potraviny bez dátumu, ktoré sa pri správnom skladovaní nepokazia. Do tejto kategórie patria napríklad cukor, soľ, vínny ocot, víno, žuvačky a alkohol s koncentráciou aspoň 10 % a viac.

Prečítajte si aj: Slovákom stúpnu príplatky za víkendy a sviatky už od ďalšieho roka

Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.