Zlá správa pre Slovákov: Cena potraviny, ktorú nájdeme v každej domácnosti, porastie

  • Olivový olej za posledný rok výrazne zdražel.
  • Je veľmi pravdepodobné, že cena v najbližších mesiacoch ešte porastie.
Off topic Ceny suroviny prekročili historické maximá
Ceny suroviny prekročili historické maximá. Zdroj: shutterstock.com/StockImageFactory.com/vk_st

Na Slovensku ste za olivový olej zaplatili v apríli 2023 zhruba 4,64 eura za pol litra, dnes je to až 7,53 eura za rovnaký objem. To je rozdiel až 70 %, čo je skutočne veľa. K téme sa vyjadrila aj hovorkyňa reťazca Coop Jednota Jana Kuklová:

Kontrahovaním oleja pod privátnou značkou COOP Jednota sme pre našich zákazníkov zabezpečili stabilné ceny. Olivový olej je surovinou, ktorá sa používa vo viacerých výrobkoch, ako sú napríklad konzervované ryby, šaláty či omáčky.

Pokiaľ by sme sa pozreli do letákov našich obchodov, tak v Coop Jednote sľubujú pollitrový prémiový extra panenský olivový olej za 9,27 eur. V Tescu zaplatíte 6,89 eura a v Bille vďaka aktuálnej akcii 6,49 eura.

Cena olivového oleja najviac narástla v Španielsku, a to až o 68 %, ktoré je najväčším producentom tejto suroviny, pričom produkuje približne 1,4 milióna ton olivového oleja ročne. Nasleduje Grécko so 63,7 % a Cyprus so 63,6 %.

Zdražovanie sa týka len vyslovene olivového oleja, pretože ak sa pozrieme na situáciu v prípade repkového a slnečnicového oleja, tak tam došlo k poklesu cien. V apríli 2023 bola cena okolo 2,27 eura, aktuálne je približne 1,52 eura a to hovoríme o 1 litri. V rečí čísiel to znamená, že slnečnicový olej zlacnel v priemere o 75 centov a repkový o 41 centov.

Olivový olej

Olivový olej sa vyrába lisovaním plodov olivovníka – olív. Používa sa na varenie, v lekárnictve, kozmetike alebo ako palivo do olejovej lampy. Najväčším producentom olivového oleja je Španielsko ďalej Taliansko a Grécko. Spolu vyrobia 75 % svetovej produkcie.

Panenské oleje sú lisované za studena pri teplote do 50 °C. Najkvalitnejší je Extra panenský olivový olej. Musí mať aciditu maximálne 0,8 percenta. Špičkové oleje sa lisujú bez kôstok.

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.