- Ceny kakaa sú čoraz vyššie, čo pocítime v obchodoch.
- Analytici upozorňujú, že ceny za čokolády sa výrazne zvýšia.
Cena kakaa neustále stúpa a dosiahla historický rekord, prvýkrát prekonala hranicu 10-tisíc dolárov za tonu. Hlavnou príčinou je obava z nedostatku dodávok v dôsledku zlej úrody v dôležitých pestovateľských oblastiach západnej Afriky. Portál TREND upozornil, že od začiatku tohto roka cena stúpla o viac ako 130 percent.
Sústredia sa teraz na nadchádzajúcu úrodu v západnej Afrike. Pobrežie Slonoviny, hlavný producent kakaa na svete, čelí vyšším teplotám, než je obvyklé, čo viedlo k suchu a zníženiu úrody. K tomuto poklesu prispela aj vírusová choroba, ktorá napáda kakaové stromy a spôsobuje vážne škody na rastlinách.
Riziko, že dodávky kakaa sa znížia, nadišlo v čase, kedy je dopyt po čokoláde vo svete stále vysoký. Platí to napríklad o Spojených štátoch. Produkciu sa snažia zvýšiť ďalšie pestovateľské krajiny, ako je Ekvádor alebo Brazília. Kým však kakaovníky začnú plodiť bôby, trvá to niekoľko rokov.
Predpoveď Medzinárodnej organizácie pre kakao naznačuje, že v tejto sezóne klesne pomer medzi celkovým množstvom kakaa skladovaným v zásobách a množstvom kakaa, ktoré je skutočne spracované na výrobu kakaových produktov, ako je kakaový prášok a kakaové maslo, na najnižšiu hodnotu za viac ako 40 rokov.
Rýchly nárast cien kakaa je nepriaznivou správou pre spotrebiteľov, pretože čokoládovne budú nútené preniesť rastúce ceny tejto komodity na konečných zákazníkov. Analytici varujú, že tento rok žiadna globálna obchodovaná komodita nezdražuje tak rýchlo ako kakao, a že ceny čokolády a ďalších kakaových produktov by sa mohli zvýšiť až o desiatky percent.