Najnovšie zistenia: Nebezpečná salmonela v obľúbenej zelenine ohrozuje zdravie Slovákov

  • Najväčšie riziko hrozí malým deťom, seniorom a osobám s oslabeným imunitným systémom.
  • Alarmujúci je najmä prudký nárast prípadov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.
  • V rámci pravidelnej kontroly hygienici odobrali vzorky rukoly balenej po 125 gramov so šaržou B0286.
Novinky Nebezpečná salmonela v obľúbenej zelenine
Nebezpečná salmonela v obľúbenej zelenine. Zdroj: Shutterstock.com/Kitreel, Dusan Petkovic
BitmarketsBitmarkets

Alarmujúci je najmä prudký nárast prípadov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Nemecké štatistiky ukazujú, že v období rokov 2015 až 2023 zaznamenávali ročne maximálne šesť prípadov ochorení spôsobených baktériou salmonella umbilo. Súčasná situácia tak predstavuje významné zhoršenie.

Spotrebiteľom sa odporúča, aby skontrolovali balenia rukoly, ktoré majú doma. V prípade, že ide o produkt so šaržou B0286 s krajinou pôvodu Taliansko, nemali by ho konzumovať a mali by ho vrátiť do predajne, kde ho zakúpili.

Kupujete si rukolu v slovenských reťazcoch?

Situáciu pozorne monitorujeme a sme v kontakte s európskymi partnermi. Zatiaľ našťastie neevidujeme žiadne úmrtia spojené s touto kontamináciou,” dodáva hovorca Úradu verejného zdravotníctva SR.

Prípad kontaminovanej rukoly poukazuje na dôležitosť pravidelných kontrol dovážaných potravín a funkčnosť systému včasného varovania v rámci Európskej únie. Úrady ubezpečujú verejnosť, že podnikajú všetky potrebné kroky na ochranu zdravia spotrebiteľov.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
txbKvakomat mobil
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.