- Pre región Salzburska nejde len o stratu pracovných miest, ale aj o koniec významnej kultúrnej a gastronomickej tradície.
- Z pôvodnej ročnej produkcie 12-tisíc ton cukroviniek sa v poslednom období vyrábala len jedna tona.
- Výrobná linka závodu Salzburg Schokolade v Grödigu vyprodukovala 5. decembra poslednú originálnu Mozartovu guľku.
Mozartove gule končia a salzburský región tak prichádza o jeden zo svojich najznámejších produktov. Výrobná linka závodu Salzburg Schokolade v Grödigu vyprodukovala 5. decembra poslednú originálnu Mozartovu guľku, čím sa definitívne uzavrela vyše storočná kapitola výroby tejto svetoznámej pochúťky v jej domovskom regióne. Informuje o tom rakúsky web Kurier.
„Sledovali sme postupné umieranie podniku,” opisuje s nostalgiou Katharina Lindner, dlhoročná manažérka kvality, ktorá v závode strávila takmer desať rokov. Jej slová odzrkadľujú trpký koniec kedysi prosperujúcej výroby.
Tradičná receptúra zostala nezmenená až do posledného dňa. Charakteristické sladké guľky vznikali precíznym spojením marcipánu, nugátu a čokolády, aby nakoniec dostali svoj ikonický zlatý obal s podobizňou slávneho hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta.
Úpadok výroby je markantný. Z pôvodnej ročnej produkcie 12-tisíc ton cukroviniek sa v poslednom období vyrábala len jedna tona. Sortiment sa zúžil na tri produkty – Mozartove guľky, Mozartove toliariky a medailóniky a milketky.
Dramaticky klesol aj počet zamestnancov – zo 160 zostalo len 40 pracovníkov, ktorí do konca decembra definitívne prídu o svoje pracovné miesta.
História závodu sa začala písať v roku 1897 v Salzburgu. V roku 1948 sa výroba presunula do neďalekého Grödigu, kde fungovala až doteraz. Séria vlastníckych zmien a ekonomických turbulencií vyvrcholila bankrotom v novembri 2021. Napriek snahe o záchranu, ktorú predstavovalo prevzatie rumunskou skupinou KEX Confectionery vo februári 2022, sa nepodarilo prekonať narastajúce finančné problémy.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.