- Vinársky priemysel zažíva historický prepad.
- Produkcia vína klesne v roku 2023 na najnižšiu úroveň za posledných 63 rokov.
- Za dramatickým poklesom stoja najmä extrémne výkyvy počasia na celom svete.
Podľa najnovšej správy Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) čelí svetová produkcia vína významnému poklesu. Očakáva sa, že v roku 2023 dosiahne najnižšiu úroveň za posledných 63 rokov, čo potvrdzujú aj údaje agentúr AFP a Reuters. Tento nepriaznivý trend znepokojuje vinársky priemysel na celom svete.
Analýza založená na údajoch z 29 krajín, ktoré tvoria 85 % svetovej produkcie, naznačuje, že celková produkcia sa bude pohybovať medzi 227 a 235 miliónmi hektolitrov. Priemerná hodnota 231 miliónov hektolitrov predstavuje pokles o 2 % v porovnaní s minulým rokom. Takto nízke čísla neboli zaznamenané od roku 1961, kedy svetová produkcia dosiahla 220 miliónov hektolitrov. Tieto údaje jasne naznačujú, že vinársky priemysel čelí bezprecedentným výzvam.
Klimatické zmeny devastujú európske vinohrady
Hlavným vinníkom tohto nepriaznivého vývoja sú extrémne klimatické podmienky. OIV upozorňuje najmä na jarné mrazy, nadmerné zrážky a dlhotrvajúce obdobia sucha, ktoré významne ovplyvňujú úrodu viniča na oboch pologuliach. Tieto výkyvy počasia majú dlhodobý vplyv na kvalitu i kvantitu produkcie vína.
Situácia je obzvlášť kritická v Európskej únii, kde sa očakáva produkcia len 139 miliónov hektolitrov, čo znamená pokles o 3 % a predstavuje najnižšiu úroveň v 21. storočí. Jedinými krajinami, ktoré sa vymykajú tomuto trendu, sú Portugalsko a Maďarsko. Medzi najväčších producentov naďalej patrí Taliansko so 41 miliónmi hektolitrov, nasledované Francúzskom s 36,9 milióna hektolitrov (pokles o 23 %) a Španielskom.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Tieto alarmujúce čísla zdôrazňujú potrebu adaptácie vinárskeho priemyslu na meniace sa klimatické podmienky. Vinári po celom svete musia hľadať nové spôsoby pestovania viniča a výroby vína, aby dokázali čeliť týmto bezprecedentným výzvam a zachovali tradíciu vinárstva pre budúce generácie.