- Za tieto potraviny zaplatíme v známych reťazoch menej, ako by sme čakali
- Výhodné akcie prinášajú aj napriek tomu, že ceny potravín už stúpať nebudú
Vyššie ceny kakaa na trhu s čokoládou môžu spôsobiť zvýšené ceny a nedostatok tovaru. Tento fakt uviedol v utorok komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen. Informuje o tom portál Teraz.sk.
„Hodnota kakaových futures v New Yorku sa počas minulého roka zvýšila o 215 %, kým tento rok je to zatiaľ 118 %. Na trhu momentálne panuje neistota, keďže výrobcovia čokolády sú nútení hľadať dodávky z alternatívnych zdrojov, nakoľko dodávky západnej Afriky do prístavov zaostávajú takmer o 30 % v porovnaní s minulým rokom,” konštatoval analytik.
Analytik naznačuje, že nárast cien kakaa sa pravdepodobne prejaví neskôr v priebehu roka. To by sa mohlo odzrkadliť nielen vo vyšších cenách, ale aj v menšej veľkosti alebo zníženej hmotnosti produktov pri zachovaní rovnakých cien.
Hansen uvádza, že výrazný nárast cien kakaa je dôsledkom kombinácie rôznych faktorov, predovšetkým v západnej Afrike. Produkciu kakaa ovplyvnilo náročné počasie, najmä vysoké teploty minulého roka. Rastúce náklady na pesticídy a hnojivá zase spôsobili problémy farmárom, ktorí mali ťažkosti s ich získaním. Situáciu ešte zhoršili aj škodcovia.
Mohlo by vás zaujímať: Zdravotné poisťovne ponúkajú Slovákom benefity, o ktorých ani len netušia