Alarmujúci nález v obľúbených konzervách: Tieto ryby obsahujú nebezpečné množstvo ortuti

  • Osobitne znepokojujúca je schopnosť ortuti akumulovať sa v morských organizmoch.
  • Najväčší rozruch vyvolal prípad z Paríža, kde kontrolóri našli konzervu s koncentráciou 3,9 miligramu ortuti na kilogram.
  • Súčasné limity sú podľa odborníkov stanovené problematicky, pretože vychádzajú z existujúcej miery kontaminácie.
Novinky Alarmujúci nález v obľúbených konzervách
Alarmujúci nález v obľúbených konzervách. Zdroj: Shutterstock.com/BarbaraL95, RossHelen
BitmarketsFreedum fighter mobil

Organizácie Foodwatch a Bloom preto požadujú radikálne sprísnenie súčasných noriem. „Nevzdáme sa, kým nebude v platnosti európska norma, ktorá zabezpečí adekvátnu ochranu spotrebiteľov,” zdôrazňuje Jacquemartová. Aktivisti navrhujú zavedenie „ochrannej doložky,” ktorá by znížila povolenú hranicu obsahu ortuti na 0,3 mg/kg.

Súčasné limity sú podľa odborníkov stanovené problematicky, pretože vychádzajú z existujúcej miery kontaminácie, a nie zo zdravotných rizík. Cieľom tohto prístupu bolo zachovať na trhu 95 percent tuniakových výrobkov.

Technický problém v metodike merania

Organizácie tiež upozorňujú na technický problém v metodike merania – stanovená hranica 1 mg/kg sa vzťahuje na čerstvú hmotnosť, nie na konzervovaný produkt.

 

Vzhľadom na závažnosť situácie ochranárske organizácie požadujú aj úplné vylúčenie tuniaka zo stravy v zariadeniach. Ide o školy, jasle, nemocnice či domovy pre seniorov. Odborníci zároveň odporúčajú spotrebiteľom, aby obmedzili konzumáciu rýb s vysokým obsahom ortuti, medzi ktoré patria najmä dravé druhy ako tuniak, mečiar, žralok a makrela.

Pre zachovanie zdravého jedálnička radia uprednostniť druhy s nižším obsahom ortuti, napríklad lososa, sardinky či pstruha. Zároveň zdôrazňujú potrebu prísnejšieho monitoringu a kontroly rybích výrobkov na európskom trhu, aby sa predišlo podobným škandálom v budúcnosti.

Ako často konzumujete ryby?

Mali by sa ľudia vyhýbať rybám?

SpäťStrana 2/3Ďalej
Crypto All Stars PCOkazio mobil
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.