Zlato od marca stratilo už 17 %. Zaistí vás voči inflácii?

Novinky Je zlato stále zaistením voči inflácii?
Je zlato stále zaistením voči inflácii? Zdroj: Shutterstock.com/BLACKDAY
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Zlato sa považuje za uchovávateľa hodnoty a často krát aj za bezpečný prístav v časoch vysokej inflácie, voči ktorej by malo slúžiť ako zaistenie. Aj cena zlata však už dlhodobo klesá a preto sa otvára otázka, či je zlato skutočne zaistením voči inflácii.

Graf nižšie zobrazuje aktuálnu trhovú cenu zlata z dňa 30. augusta. Zlato sa obchoduje na cenovej úrovni 1 730 dolárov a od začiatku marca neustále klesá. Od 8. marca cena klesla o zhruba 16,50 %, čo je pomerne silný prepad za tak krátke obdobie. Počas celého roku 2022 však inflácia narastá, pričom od 1. januára cena klesla aktuálne o zhruba 5,37 %.

Zlato: spotová cena

Zlato: spotová cena. Zdroj: TradingView

Prečítaj si tiež – Začala sa práve globálna kríza? 5 signálov, že nás čaká búrlivé obdobie

Je zlato zaistením voči inflácii?

Je teda zlato vhodné držať v roku 2022? Bližší pohľad na graf inflácie v Európe definuje aktuálny rast na hladine 8,90 %. Ak teda zlato stratilo v roku 2022 5,37 %, tak v porovnaní s infláciou je to stále malé znehodnotenie. Pre porovnanie, index SPX spadol od 1. januára o 16 % a Bitcoin o 57 %.

Inflácia v Európe

Inflácia v Európe. Zdroj: TradingView

Dokonca aj euro voči doláru v roku 2022 spadlo o takmer 19 %. To znamená, že ak ste držali v tomto roku hotovosť namiesto zlata, tak rozdiel v strate bol takmer 14 %.

Na záver teda môžeme zhodnotiť, že napriek poklesu zlata v roku 2022 bol v tomto roku prítomný aj silný rast a zlato stále v porovnaní s inými triedami aktív zachováva svoje silné postavenie tradičného prístavu voči vysokej inflácii.

Mohlo by ťa zaujímať – Predseda FED-u Jerome Powell: „Boj s infláciou bude bolestivý”

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.