Tieto faktory ukazujú, prečo má Ethereum slabšie krátkodobé výsledky ako Bitcoin

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ethereum sa v poslednom období stretáva s viacero problémami, ktoré ho spomaľujú pri dobiehaní Bitcoinu. Je to najmä zvýšená neistota okolo blížiaceho sa prechodu na ETH 2.0 a taktiež pribúdajúce výhrady zo strany inštitucionálnych investorov.

V období od 28.marca do 15.mája cena ETH prekonala Bitcoin o približne 173%. Následkom tejto býčej vlny sa cena ETH vyšplhala na historické maximum 4 380 USD. To bol však posledný výstrel. Od momentu korekcie z 12.mája sa Ethereu nedarí dostať späť, čo má za následok o 25% nižšiu výkonnosť ako v prípade BTC.

V prípade poklesu nie je vôbec nezvyčajné, že o tak silnom raste prišla technická korekcia. Znepokojivé sú však rýchle kroky konkurenčných sietí, ktoré zaznamenali veľký pokrok a taktiež prijatie Bitcoinu ako oficiálnej meny. Na tieto faktory zatiaľ ETH nedokázalo odpovedať.

Môže Vás zaujímať : Salvádor prijme BTC za zákonné platidlo – z výnosu sa nebudú platiť dane

ETH/BTC na burze Binance. Zdroj: TradingView

ETH/BTC na burze Binance. Zdroj: TradingView

Pomer ETH/BTC zaznamenal 8.júna rast a dosiahol hodnotu 0,77 aj napriek tomu, že sa cena ETH pohybovala 36% pod svojím historickým maximom.

Ethereum – víťaz alebo porazený ?

Časopis New Yorker zverejnil 13.mája interview so zakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Galaxy Digital. Je ním Mike Novogratz, ktorý sa vyjadril na tému NFTDeFi:

„Zrazu tu máme v takmer rovnakom čase decentralizované financie a NFT na sieti ETH, ktorých rast je naozaj obrovský.”

Novogratz dostal otázku ohľadom možnej budúcej ceny ETH, na ktorú odpovedal :

„Viete je veľmi nebezpečné predpovedať cenové maximá. Ale povedzme, že by sa mohol dostať na 5000 USD? Samozrejme, že môže!”

Približne v rovnakom časovom období prišla aj správa od Goldman Sachs, podľa ktorej má Ethereum obrovskú šancu predbehnúť Bitcoin ako dominantné úložisko hodnoty.

Konkurencia nespí

Rast decentralizovaných financií DeFi a trhov s NFT tokenmi spôsobil výrazné preťaženie siete ETH. Tento fakt mal za následok májové zvýšenie poplatkov na 37 USD. Nie je ničím prekvapujúce, že takéto kroky vedú používateľov ku konkurencii. V tomto prípade z tejto situácie najviac profitovala sieť PancakeSwap.

Denný objem PancakeSwap DEX vs. top 10. Zdroj: DeBank

Denný objem PancakeSwap DEX vs. top 10. Zdroj: DeBank

Ethereum zatiaľ nie je oficiálnou menou

Aj keď má Bitcoin v poslednom období iba podpriemernú výkonnosť, dosiahol ako prvý významný krok. 12.júna sa stal oficiálne zákonným platidlom v štáte Salvádor. Tento krok spôsobil mnoho otázok, ale najmä sa o prechode na Bitcoin začalo diskutovať aj v ďalších juhoamerických krajinách.

Ethereum aktuálne usilovne pracuje na zmenách a najmä odklone od modelu „Proof-of-Work.” Bitcoin sa presne naopak drží svojej prísnej menovej politiky. Aj to je jedným z dôvodom, prečo Ethereum v najbližšom období neprekoná Bitcoin. Minimálne do momentu, kým používatelia dostatočne nepochopia rastúcu dominanciu inteligentných kontraktov v sieti ETH.

ANALÝZA – Ethereum (ETH) a Litecoin (LTC) s minimálnou volatilitou a objemami, prerazenie blízko?