Polovica Švédov nepriamo vlastní Bitcoiny cez štátny penzijný fond

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Kryptománia v roku 2021 prechádza od inštitucionálnych investorov aj ku vládam niektorých krajín. Nepriamo má v kryptomenách podiel aj švédsky štátny penzijný fond AP7 Såfa, v ktorom si na dôchodok sporí päť miliónov Švédov (teda cca polovica krajiny). Nepriamo sa tak stávajú majiteľmi najväčšej kryptomeny a väčšinou o tom ani nevedia. Informoval o tom domáci web o kryptomenách Trijo News.

Stále viac ľudí nepriamo vlastní nejaké kryptomeny, zatiaľ však ide iba o malé čiastky

AP7 je penzijný fond, ktorý spravuje vláda a ide o alternatívu k súkromným dôchodkovým pilierom. Tento fond podľa Trijo News investoval peniaze do minimálne dvoch firiem, ktoré vlastnia BTC.

AP7 Såfa vlastní 0,09% všetkých akcií americkej automobilky Tesla, ktorá na začiatku roka nakúpila minimálne 48 000 BTC. Mince v tom čase stáli 1,5 miliardy dolárov, dnes už majú dvojnásobnú hodnotu. Cez tieto akcie vlastní každý sporiteľ Bitcoiny v hodnote približne $0,59 – 940 satoshi.

Fond tiež vlastní 0,1% všetkých akcií spoločnosti Square. Táto firma sa v posledných mesiacoch taktiež zviditeľnila nákupmi BTC. Cez tieto akcie každý druhý Švéd nepriamo vlastní cca 0,12 dolárov v Bitcoinoch.

Chcete vedieť, čo sa teraz deje vo svete kryptomien? Prečítajte si naše správy.

Bitcoin sa stáva integrálnou súčasťou finančného systému

Nie je to síce to isté, ako vlastnenie samotných Bitcoinov, no vždy lepšie, ako nič. Takto aspoň môžeme vidieť, že Bitcoin si pomaly ale isto nachádza cestu ku každému a stáva sa integrálnou súčasťou finančného systému Bude zaujímavé sledovať, ako sa situácia okolo kryptomien vyvinie do roku 2030.

Chcete aj vy vlastniť nejaké kryptomeny? Nespoliehajte sa na penzijný fond a nakúpte priamo na burze. Kto vie? Možno budete mať jedného dňa z pár stoviek eur dostatočne veľa, aby ste mohli odísť do predčasného dôchodku.

Nakupovať odporúčame na burze Binance, kde okrem Bitcoinu nájdete aj množstvo ďalších kryptomien. Vytvorte si účet cez >>>tento odkaz<<< a získate doživotnú zľavu 5% na obchodné poplatky.