ANALÝZA – Zlato (XAUUSD) na rázcestí?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Vo včerajšej analýze na akciové indexy sme si ukázali, že na trhoch to máličko drhne. Ako sú ale na tom drahé kovy? Na zlato sme nemali analýzu už asi dva týždne, tak si myslím, že je na programe dňa urobiť si menší update. Ako sa totiž očakávalo, zlato sa odrazilo od silného supportu a my môžeme sledovať, či sa podarí breakout up, či ide len o obyčajný retracement.

Inflácia a zlato

Vlastne v minulej analýze som trošilinku načal fakt, že zlato na cene až tak výrazne neporastie, kým sa nedostaví inflácia na trhu tovarov a služieb. Podľa posledných dát je v USA inflácia na 1,7 %, čo je podľa mňa stále dosť málo. Aby bola zo strany investorov oveľa väčšia motivácia zaistenia v drahých kovoch, je potrebná inflácia okolo 2 %. Jednoducho povedané, ak je inflácia nízka, nemožno od žltého kovu očakávať žiadne caruso show.

Ale na druhej strane, inflačné očakávanie je naopak v prospech expanzie zlata. Trhové úrokové miery na amerických vládnych dlhopisoch s dlhšou splatnosťou rastú, takže trh skutočne očakáva, že v dohľadnej budúcnosti sa bude inflácia pohybovať okolo 3 %. Teoreticky je potom vysoká šanca, že sa zlato pokúsi nadviazať na dlhodobý bull trend.

Aktuálna situácia na 1W TF spotového trhu (zlato)

zlato

Čo sa teda týka týždenného grafu, od S/R levelu 1 678 USD/uncu sa kurz solídne odrazil. Nie je to v zásade nič veľké, ale zlato skrátka zareagovalo minimálne tak, ako sa očakávalo. Bohužiaľ je stále nemalá šanca na prepad k S/R levelu 1 568 USD/uncu, čo osobne vnímam ako výbornú príležitosť, ktorá sa objaví možno raz do roka.

Lenže zatiaľ je v hre otestovanie EMA 55 a S/R levelu 1 786 USD/uncu. Potrebujeme vedieť, ako kurz pri statickom a dynamickom odpore zareaguje. Dosť nám to napovie ohľadom krátkodobého vývoja. Ak skutočne dôjde k zamietnutiu, scenár s poklesom k S/R levelu 1 568 USD/uncu získa na váhe. Aby sme mohli uvažovať o bullish scenári, je nutné prekonať obe spomínané rezistencie a potom preraziť zo zakresleného regresného kanála. Až potom možno uvažovať nad otestovaním all time high z leta minulého roka.

Indikátory

Týždenné RSI má dno cca na 35 bodoch a je tu zjavná snaha o rotáciu. Nič veľké, ale aspoň vieme, že nakupujúci sa o obrat snažia. Na MACD máme stále silné negatívne momentum. Keby sme sa však v dohľadnej dobe dočkali bullish crossu, myslím si, že by išlo o dosť silný signál.

Aktuálna situácia na 4H TF spotového trhu (zlato)

Teraz sa dostávame k 4H grafu, kde sme schopní oveľa lepšie sledovať zatiaľ tú krátku expanziu kurzu. Táto expanzia má podobu rastúceho kanála s celkom striedmym sklonom. Nejde preto o nič agresívne. Niekoľko obchodných dní sa kurz drží v rozmedzí S/R levelov 1 716 – 1 756 USD/uncu, keď sa vo štvrtok býci pokúsili o prerazenie cez horný level vymedzeného intervalu.

Ihneď došlo k zamietnutiu, ale spodný level cenu rýchlo zastavil a potom sa pokračovalo v raste. Kurz je vďaka tomuto zase blízko lokálnej rezistencie a dovolil by som si tvrdiť, že druhý pokus o breakout už môže vyjsť. No, a až potom uvidíme dôležité otestovanie EMA 55 a rezistencie 1 786 USD/uncu. V každom prípade, cena musí zostať v rámci expanzívneho kanála. Ak príde k narušeniu štruktúry, vzrastú šance na retest S/R hranice 1 674 USD/uncu.

Čítajte tiež: Nekupujte Bitcoin bez prečítania tohoto článku! Tieto chyby vás môžu stáť majetok

Indikátory

Z RSI možno vysledovať, že hodnoty indikátora nedokázali preraziť cez 70 bodov, čo je nepochybne zlý signál. Silný trend by nemal mať problém na 4H RSI prerážať túto hraničnú úroveň. Čo sa týka MACD, spomínaný indikátor je teraz k ničomu. Prečo? Pretože krivky sa krútia ako had, takže generujú jeden falošný signál za druhým.

Na záver

Má teda zlato šance na slušný rast? Ja by som povedal, že je to dosť možné, ale nenastane to zo dňa na deň. Ak zostane inflácia na nižšej úrovni, obávam sa, že dopyt po zlate nebude natoľko dostatočný, aby cena sústavne rástla. Zatiaľ však stačí sledovať spomínané úrovne, čo nám dosť napovie. Žltý kov je veľmi blízko pri tom pomyslenom rázcestí.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

ANALÝZA – S&P 500 pokračuje v korekcii a ťahá so sebou aj Bitcoin


Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.