ANALÝZA – Striebro nabralo strmú rastovú trajektóriu, čo je príčinou?

BITmarkets BITmarkets

Rozbehol sa nám tu taký nešvár, kedy sa davy gamblerov dohovárajú na Reddite, že pumpnú ľubovoľné aktívum. Už sa im tak podarilo pekne vypumpovať pár akciových titulov ako je Gamestock, pred pár dňami však začali s pumpou XRP. Teraz si vzali na paškál trh so striebrom, čo je však dosť veľký priestor a preto si nemyslím, že tá čerstvá expanzia je len dielom týchto „pumpárov”.

Čo som stihol spozorovať z médií, naozaj na Reddite zazneli návrhy na pumpnutie striebra, čo prirodzene spôsobilo likvidáciu shortov. Ako som však nedávno uviedol, Federálna rezervná banka nechala svoju doterajšiu politiku bezo zmeny, čo je naopak bullish fundament pre drahé kovy. Dovolil by som si teda povedať, že ten strmý rast nie je iba dielom gamblerov, ale samozrejme nemožno vylúčiť, že tomu nedali počiatočný impulz.

Aktuálna situácia na 4H TF trhu so striebrom (CFD)

Kurz striebra sa na začiatku januára vylial z toho krátkodobého uptrendu, kedy sa relatívne čerstvo podaril breakout z tej zakreslenej korekčnej štruktúry, ktorá má podobu klesajúceho kanála. V každom prípade sa kurz vďaka breakdownu zakreslenej trendovky zosypal až k S/R levelu 24,5 USD/uncu. Nakupujúci následne neboli nejako schopní cenu pumpnúť vyššie, takže do 28. januára sa kurz vyvíjal medzi S/R hranicami 26,6 – 24,5 USD/uncu.

Z grafu je zrejmé, že úroveň 24,5 USD/uncu čelila celkom silnému náporu predajného tlaku, ale nakupujúcim sa vcelku úspešne darilo hladinu brániť. Čo je nepochybne býčie znamenie a technicky by teda odraz a rast dával zmysel. Ak sa na raste ceny striebra „pumpári” výrazne podieľali, vybrali si na to celkom vhodný okamih.

Striebro teda od S/R levelu 24,5 USD/ uncu povyrástlo až po rezistenciu na úrovni 29,8 USD/uncu. Teda samotná expanzia predstavovala zhodnotenie cca 20 %, na čo stačilo iba niekoľko dní. V posledne spomenutej úrovni však prebehlo zamietnutie, ale nakupujúci po krátkom poklese ihneď začali vykupovať najbližšiu úroveň na 28,13 USD/uncu.

Kurz na spomínanom leveli zareagoval dosť pekne, ale zatiaľ nie je žiadna istota, že sa býkom podarí support ubrániť. Negatívne je, že Pump & Dump akciu nikto dlho nevydrží, respektíve vyplývajúca expanzia má tendenciu rýchlo sa rúcať a vymazať úplne všetko zhodnotenie. Ale nemyslím si, že striebro prerazilo len vďaka týmto gamblerom, pretože tu existovali priaznivé technické a fundamentálne podmienky. Istotu však budeme mať až o nejaký čas.

Indikátory

Po mnohých týždňoch sa hodnoty RSI dostali nad hraničných 70 bodov, čo je bez debát býčí faktor. Bolo by však fajn, keby pozitívne momentum na trhu panovalo aj niekoľko dní za sebou.

Na záver

Celkom nakoniec by som chcel určite varovať pred tými veľkými P&D akciami, ktoré sa na oko tvária ako „vzbura” proti systému. Áno, nejakým veľkým hráčom síce spôsobíte škody, keď sú v shorte a vy ich prebijete. Lenže nemáte vôbec žiadnu istotu, kto je skutočne v pozadí a je teda nemalá šanca, že niekomu jednoducho robíte iba užitočných idiotov. Určite sa podobným akciám vyhnite, pretože pravdepodobnosť zisku je určite len vo váš neprospech.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

ANALÝZA – Bitcoin má za sebou Pump & Dump, mesačná sviečka zatvára v bearish podobe


Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: