EÚ chce tento rok kompletne zregulovať kryptomeny! Čo môžeme očakávať?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Európska komisia, legislatívny orgán Európskej únie, je v záverečnej fáze návrhu právneho rámca pre kryptomeny a digitálne financovanie v regióne. Úspešné prijatie zákona a jeho následné prijatie by zabezpečilo optimálne právne prostredie pre krypto spoločnosti na budovanie ich podnikania a posilnenie európskej ekonomiky.

Komisia strávila minulý rok konzultáciami s odborníkmi v oblasti kryptomien. Niektoré z nich zahŕňajú rozpoznávanie digitálnych mien (krypto aktív, ako sú bitcoiny a stable coiny) ako finančných nástrojov a zavedenie rámca pre technologické platformy založené na blockchainoch. Na konzultácie odpovedali súkromné spoločnosti napríklad ako Google a Paypal.

Dôležité: Kvôli týmto chybám ľudia prerábajú na kryptomenách – Vyhnite sa im!

Kryptomeny – oficiálny finančný nástroj

Je nevyhnutné, aby sa kryptomeny klasifikovali ako finančné nástroje. To by umožnilo zahrnúť túto triedu aktív do právnych nástrojov Európskej únie upravujúcich trhy.

Bruno Schneider – Le Saout, predseda orgánu European Blocktech Federation, poznamenal, že kvalifikácia krypto-aktív ako finančných nástrojov zaraďuje triedu aktív do rozsiahlej skupiny európskych a vnútroštátnych právnych nástrojov, ktoré regulujú finančný trh v hodnote biliónov dolárov.

Ďalej nazval pripravovanú legislatívu ako „historickú”, vzhľadom na obrovské príležitosti, ktoré podnikom a podnikateľom otvára v oblasti digitálneho financovania. Mnoho firiem v krypto priestore už dlho požaduje jasné nariadenia.

„Nová právna úprava poskytne právnu istotu, ktorá je potrebná tak pre krypto aktíva, na ktoré sa nevzťahujú platné právne predpisy EÚ o finančných službách, ako aj pre uplatňovanie DLT vo finančných službách a tokenizáciu tradičných finančných nástrojov”

– uviedol Schneider – Le Saout.

Legislatíva tiež podrobne opísala plán na vytvorenie jednotného trhu pre kryptomeny, aby sa mohli predávať vo všetkých európskych krajinách. Je to podobné zavedeniu eura v roku 1999, ktoré vytvorilo jednotnú menu pre všetkých členov Únie.

Takáto dohoda v prípade kryptomien, by sa mala týkať piatich aspektov:

  1. Celkový rozsah
  2. Predmet a definície
  3. Požiadavky na poskytovateľov služieb krypto aktív
  4. Požiadavky na emitentov stable coinov
  5. Dohľad nad týmito emitentmi

ANKETA: Dosiahne Bitcoin tento týždeň vďaka burze Coinbase nové historické maximum?

Medzinárodné postavenie EÚ rastie

Legislatíva prichádza, keď podpredseda Komisie Valdis Dombrovskis v júni uviedol, že nedostatok právnej istoty v súvislosti s kryptomenami brzdil rast a obchodné príležitosti pre región.

V tom čase povedal:

„Je to dobrá príležitosť pre Európu, aby posilnila svoje medzinárodné postavenie a stala sa globálnym tvorcom štandardov. Európske spoločnosti vedú nové technológie v oblasti digitálneho financovania.”

Súčasný návrh sa medzitým zameriava na uvedenie do prevádzky v treťom štvrťroku tohto roka. Podľa správy však možno očakávať oneskorenie v dôsledku prebiehajúcej pandémie koronavírusu.

Bitcoin vs. akcie v roku 2021 – Do čoho sa viac oplatí investovať?

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.